Lucia Lauková Správy

Takmer 6 kilometrová hrádza na rieke Nitra: Pred veľkou vodou ochráni aj Jaguar

Priemyselný park a zastavané územie v jeho blízkosti by mala do konca tohto roka chrániť takmer 6 kilometrov dlhá hrádza. Odstránenú vegetáciu z tohto územia by malo nahradiť 1200 stromov.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 6 kilometrová hrádza na rieke Nitra: Pred veľkou vodou ochráni aj Jaguar
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk

Navrhovateľom projektu výstavby hrádze je Slovenský vodohospodársky podnik. Projekt sa realizuje za účelom rekonštrukcie ľavostrannej ochrannej hrádze rieky Nitra v úseku Mlynárce – Čakajovce. Celková dĺžka rekonštruovaného úseku uvádzaná v projekte je 5980 m.

Proti 1000-ročnej vode

Zabezpečiť protipovodňovú ochranu priemyselného parku v Nitre bol dlhodobejší zámer. „Navrhovaná činnosť je súčasťou investičnej akcie Nitra – rieka Nitra, protipovodňová ochrana priemyselného parku,“ píše sa v projekte. Výška hrádze je prevýšením hladiny 1000-ročnej vody o 0,3 m. Vodohospodársky podnik plánuje pred povodňami zabezpečiť priemyselný park a susedné zastavané územia do konca roka 2016.

1200 nových stromov

V návrhu technického riešenia sa uvádza aj rozhodnutie Okresného úradu Nitra, Odboru starostlivosti o ŽP. „Odstránenú vegetáciu je nutné nahradiť novou výsadbou. Ako náhradnú brehovú výsadbu odporúčajú vysadiť 1200 ks stromov v druhovom zložení: lipa veľkolistá (50ks), lipa malolistá (50ks), jaseň štíhly (300 ks), topoľ čierny (300ks), dub letný (50ks), javor poľný (50ks), čerešňa vtáčia (100ks) prípadne orech kráľovský,“uvádza sa v projekte SVP.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM