Rastislav Búgel Rôzne

Sviatky za mrežami: Nitrianske väzenkyne budú piecť vianočné koláče!

Takmer 10 000 obvinených a odsúdených trávi vianočné sviatky v slovenských väzeniach. V Nitre budú piecť vianočný perník.

Ilustračný obrázok k článku Sviatky za mrežami: Nitrianske väzenkyne budú piecť vianočné koláče!
Zdroj: Webnoviny.sk

Vo všetkých ústavoch sa pripravujú mimoriadne ponukové listy a plány kultúrno-osvetovej činnosti, v ktorých sú rôzne aktivity pre obvinených a odsúdených, zamerané na spokojné a príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov. Pod vedením personálu ústavu pripravujú obvinení a odsúdení kultúrne programy, ktoré sú zamerané na vianočné zvyky a tradície, rôzne športové podujatia a samozrejme vianočnú výzdobu. Obvinení a odsúdení sa môžu počas vianočných a novoročných sviatkov zúčastniť na turnajoch, napríklad šachovom, stolnotenisovom, žolíkovom, turnaji v sudoku, v šípkach, vo futbale, na turnaji v hre „Človeče, nehnevaj sa“, ale aj na vianočných vedomostných kvízoch. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V Nitre budú piecť perníky

V niektorých ústavoch sú v programe zahrnuté aj prednášky a besedy, napríklad na tému „Narodenie Ježiša“, „Vianočné tradície“, „Novoročné priania“, „Advent a posolstvo“, „Adam a Eva“ a podobne. „V ústave pre odsúdené ženy v Nitre-Chrenovej je tradíciou v decembri pečenie vianočných perníkov, pričom tento rok s uvedenou tradíciou začali aj v ústave v Ilave. V košickom ústave si majú odsúdení možnosť pozrieť divadelné predstavenie študentov Gymnázia sv. T. Akvinského, zapojiť sa do rôznych súťaží a zdobenia stromčeka. V ústave v Košiciach-Šaci majú v ponuke koncert ústavnej hudobnej skupiny GIPSY Oheň. V ústave v Prešove na oddelení výkonu trestu v Sabinove sa uskutoční zase vystúpenie hudobnej skupiny Oheň,“ konkretizoval priebeh Vianoc v slovenských väzeniach Baláž.

Bude aj Silvestrovský karneval

V ústave v Nitre majú odsúdené ženy možnosť zúčastniť sa na „Silvestrovskom karnevale“. V ústave pre mladistvých v Sučanoch mali už 1. decembra odsúdení možnosť v rámci spoločnej aktivity vyrobiť adventné vence. Počas Štedrého dňa sa uskutočnia zvykoslovné tradície, budú sa spievať koledy. Na 1. sviatok vianočný sa uskutoční „Vianočný turnaj v stolnom tenise“ a počas 2. sviatku vianočného sa uskutočnia v telocvični ústavu športové aktivity „Zimné hry mladistvých“ a „Zimné hry dospelých“. Počas hier budú odsúdení súťažiť v behu prekážkovou dráhou, šplhu, minifutbale, skákaní vo vreci a ďalších disciplínach.

Najstaršia a najmladšia

Koncom minulého týždňa sa vo výkone väzby nachádzalo 1263 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8658 odsúdených. Vianoce trávi vo väzení najstaršia osoba narodená v októbri 1929, a to vo výkone trestu odňatia slobody. Najmladšia osoba narodená v roku 1998 je zase vo výkone väzby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM