Rastislav Búgel Kultúra

Sviatky radosti a pokoja za mrežami: Odsúdené v Nitre súťažia o najkrajšiu pohľadnicu

Približne 10 000 väzňov strávi vianočné sviatky, Silvester a Nový rok vo väzení za mrežami. Na začiatku tohto týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1342 obvinených a 8719 právoplatne odsúdených.

Ilustračný obrázok k článku Sviatky radosti a pokoja za mrežami: Odsúdené v Nitre súťažia o najkrajšiu pohľadnicu
Zdroj: TASR

Vo všetkých ústavoch sa pripravujú mimoriadne ponukové listy a plány kultúrno-osvetovej činnosti, v ktorých sú rôzne aktivity pre obvinených a odsúdených zamerané na spokojné a príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov.

„Pod vedením personálu ústavu, najmä pedagógov a samostatných referentov režimu obvinení a odsúdení pripravujú kultúrne programy zamerané na vianočné zvyky a tradície, rôzne športové podujatia a rovnako vianočnú výzdobu. Obvinení a odsúdení sa môžu počas vianočných a novoročných sviatkov zúčastniť vianočných turnajov, napr. šachového, stolnotenisového, žolíkového, turnaja v sudoku, turnaja v šípkach, turnaja vo futbale, turnaja v hre ‚Človeče, nehnevaj sa‘, ale aj vianočných vedomostných kvízov. V niektorých ústavoch sú v programe zahrnuté aj prednášky a besedy na tému napríklad ‚Narodenie Ježiša‘, ‚Vianočné tradície‘, ‚Novoročné priania‘, ‚Advent a posolstvo‘, ‚Adam a Eva‘ a pod. V Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra -Chrenová (ide o čisto ženskú väznicu) je tradíciou v mesiaci december pečenie vianočných perníkov, tohto roku v ústave odsúdené súťažia o ‚Najkrajšiu pohľadnicu‘,“ priblížil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra majú odsúdené ženy možnosť zúčastniť sa Silvestrovského karnevalu a modelovaní zo slaného cesta. Približne 200 väzňov bude mať možnosť počas vianočných sviatkov, Silvestra a Nového roka opustiť väzenie. Riaditelia jednotlivých slovenských väzníc udelili pred sviatkami 117 väzňom mimoriadne voľno na opustenie ústavu, dvom umožnili opustenie ústavu a 82 zase povolili vychádzku mimo ústavu. Ku koncu tohto týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1365 obvinených a 8755 právoplatne odsúdených. Dodal ďalej riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM