Lucia Lauková Správy

Svetozár Sprušanský víťazom výberového konania: Riaditeľom DAB sa však nestal, poslanci ho nevymenovali

Na post nového riaditeľa DAB v Nitre kandidovali štyria uchádzači. Komisia určila víťaza, poslanci s jej návrhom nesúhlasili.

Ilustračný obrázok k článku Svetozár Sprušanský víťazom výberového konania: Riaditeľom DAB sa však nestal, poslanci ho nevymenovali
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) dnes neodsúhlasili návrh na menovanie nového riaditeľa Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Aj napriek tomu, že výberová komisia určila za víťaza výberového konania dlhoročného dramaturga DAB Svetozára Sprušanského, poslanci jej rozhodnutie neakceptovali a jeho nomináciu neschválili.

Do súťaže sa prihlásili štyria kandidáti. Najviac hlasov získal Sprušanský, tesne za ním skončil režisér Michal Spišák. Okrem toho sa o post šéfa DAB uchádzal aj bývalý PR manažér DAB Dušan Nevín a riaditeľ Mediálneho centra na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre Jaroslav Dóczy.

Bol to najlepší kandidát

Krajský poslanec a zároveň súčasný riaditeľ nitrianskeho divadla Ján Greššo, ktorý odchádza z funkcie na vlastnú žiadosť k 30. júnu, neskrýval sklamanie z rozhodnutia zastupiteľstva. „Myslím si, že za tým nie je celkom odbornosť a odborné posúdenie. Ja som myslel, že to bude ďaleko jednoduchšie, čistejšie a férovejšie. Neviem, prečo to takto dopadlo, ale myslím si, že po odbornej stránke to bol najlepší kandidát,“ skonštatoval Greššo.

Nesúhlasili aj herci

Nevymenovaním víťaza riadnej súťaže do funkcie riaditeľa DAB zopakovali krajskí poslanci svoje konanie spred necelého roka, kedy zastupiteľstvo rovnako odmietlo schváliť nomináciu víťaza výberového konania na post riaditeľa Starého divadla Karola Spišáka (SDKS) v Nitre. Proti menovaniu vybraného uchádzača Romana Valkoviča vtedy protestovala časť umeleckého súboru SDKS. Podobná situácia sa zopakovala aj v DAB, kde sa časti hercov nepáčila Sprušanského nominácia. „Neviem, či je to nejaká davová psychóza, alebo animozita po tej ľudskej stránke. Výsledky práce nášho divadla však hovoria o plusových číslach. Či už je to návštevnosť, či už sú to umelecké úspechy, či už je to ekonomika, či už je to právny stav, či už je to rekonštrukcia a oprava budovy… A na tomto sa vo veľkej miere podieľal Sveťo Sprušanský. On spoluformoval umelecký súbor, ktorý sa proti nemu obrátil,“ povedal Greššo.

Menujú dočasného zástupcu

Pri konečnom hlasovaní o menovaní Sprušanského za riaditeľa DAB sa väčšina poslancov zdržala hlasovania. Nikto z oslovených členov krajského zastupiteľstva sa nechcel vyjadriť k tomu, či za tým stáli práve nálady medzi hercami divadla. Rozhodnutie poslancov prekvapilo aj predsedu NSK Milana Belicu, komentovať ho však nechcel. „Mňa veľa vecí prekvapuje a ešte aj bude prekvapovať, ale to je život. Teraz sa musíme rozhodnúť ako ďalej. My to nemôžeme nechať tak, že nevieme kto bude divadlo ďalej riadiť. Takže musí byť vybraný nejaký dočasný zástupca, ktorý prakticky až do riadneho a riadne ukončeného výberového konania bude zabezpečovať fungovanie divadla,“ uviedol Belica.

Výberové konanie zopakujú

Výberové konanie na riaditeľa DAB sa teraz bude musieť zopakovať. Poslanci už určili aj výberovú komisiu, v ktorej budú sedieť poslanci z klubu strany Smer-SD, KDH a SMK. Okrem toho v nej bude jeden zástupca Úradu NSK a jeden reprezentant zamestnancov DAB. Podľa podmienok súťaže musí mať záujemca o post riaditeľa DAB absolvované vysokoškolské vzdelanie II. stupňa, päť rokov praxe v oblasti kultúry alebo tri roky riadiacej praxe v oblasti kultúry. Okrem toho má byť bezúhonný, musí ovládať príslušnú legislatívu a mať organizačné a riadiace schopnosti. Uchádzači musia výberovej komisii predložiť aj projekt ďalšieho rozvoja DAB.

Môže vás zaujímať:

A je rozhodnuté: Poslanci odvolali Jána Grešša z funkcie riaditeľa DAB

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM