Rastislav Búgel Kultúra

Svetová premiéra v DAB: Muzikál bude o Jánovi Pavlovi II.

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre chce aj počas budúcej divadelnej sezóny pokračovať v tradícii uvádzania muzikálových diel na svojom javisku.

Ilustračný obrázok k článku Svetová premiéra v DAB: Muzikál bude o Jánovi Pavlovi II.
Foto: Rastislav Búgel

Ako uviedol šéfdramaturg divadla Svetozár Sprušanský, DAB plánuje zrealizovať pôvodný slovenský muzikál Povolanie: Pápež. Dielo bude uvedené v rámci širšie koncipovanej monotematickej divadelnej sezóny 2016/2017 s názvom Made in Slovakia, počas ktorej budú premiérovo uvedené diela súčasných, výlučne slovenských autorov.

Pozitívny ohlas

Podľa Sprušanského sa veľkoryso budované hudobno–dramatické diela na nitrianskom javisku vždy stretávali s veľkým ohlasom a pozitívnym prijatím u divákov. To isté očakáva aj od nového projektu. „Ako naznačuje civilný názov nášho nového muzikálu, nepôjde o dielo, ktoré pristupuje k osobnosti Karola Wojtylu, teda Jána Pavla II. oslavne a ódicky. Berie ho v prvom rade ako charizmatickú osobnosť, ktorá okrem teologického poslania zohrala dôležitú politickú a diplomatickú misiu vo víre zložitého sveta, keď sa preskupovali mocenské záujmy a rúcali sa staré systémy,“ hovorí o muzikáli autor libreta Daniel Hevier.

Dielo o vášnivom človeku

Ján Pavol II. bol podľa Sprušanského humanista a šíriteľ toho, čo je v človeku pozitívne a ľudské. „Zároveň však na pozadí dramatickej doby chceme predostrieť aj individuálnu drámu človeka, ktorý mal silné sociálne cítenie, bol intelektuálom a mysliteľom, súčasne však dokázal očariť svet svojou prostotou a priamosťou,“ doplnil šéfdramaturg DAB. Podľa Heviera muzikál Povolanie: Pápež nebude iba dielom o najvyššom cirkevnom hodnostárovi, ale aj o vášnivom človeku, ktorý musel bojovať na mnohých vonkajších poliach, pričom mnohé konflikty a boje prebiehali aj v ňom samom.

Monumentálne dielo

Ako upozorňujú tvorcovia muzikálu, mimoriadne emocionálne spracovanie témy Jána Pavla II. už v samotnom librete z pera spisovateľa a textára piesní Daniela Heviera, umocnené hudbou Gabriela Dušíka, choreografiou, kostýmami a živými dialógmi a replikami, vytvorí epický prúd situácií, zauzlení, konfliktov a dramatických zvratov. „Bude to teda vskutku monumentálne divadelné dielo. Na jeho čelo sa postaví skúsený a uznávaný poľský divadelný režisér Wojciech Kościelniak, ktorý má na svojom konte viac ako 40 muzikálových produkcií. Spolu s choreografom Jaroslavom Staniekom, scénickým výtvarníkom Damianom Styrnom a kostýmovou výtvarníčkou Boženou Ślaga sa podujmú vytvoriť veľkolepú muzikálovú fresku. Obraz života a diela významnej osobnosti, ako aj javiskové svedectvo o epoche a človečenstve,“ povedal Sprušanský.

Dátum svetovej premiéry muzikálu bol stanovený na 11. novembra 2016. Do realizácie predstavenia sa herecky zapojí takmer celý herecký súbor DAB a množstvo externistov. „Veríme, že toto dramaticko-hudobné dielo bude na niekoľko rokov jedným z pilierov repertoáru Divadla Andreja Bagara v Nitre. Otázkou a záhadou však zostáva, ktorý zo slovenských hercov sa zhostí postavy Jána Pavla II. v novopripravovanej inscenácii,“ doplnil Sprušanský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM