Správy

Svet výstavníctva smúti: Zomrel dlhoročný riaditeľ Agrokomplexu

Vedenie Agrokomplexu prinieslo smutné správy. Zomrel dlhoročný riaditeľ výstaviska Ladislav Švihel.

Ilustračný obrázok k článku Svet výstavníctva smúti: Zomrel dlhoročný riaditeľ Agrokomplexu
Zdroj: pixabay

Vo veku 82 rokov zomrel v piatok 6. novembra dlhoročný riaditeľ nitrianskeho výstaviska Agrokomplex Ladislav Švihel. Úmrtie potvrdilo vedenie výstaviska. Posledná rozlúčka sa uskutoční v utorok 10. novembra o 15.00 h v Dome smútku na Cabajskej ceste v Nitre.

Riaditeľom bol 16 rokov

Architekt a maliar Ladislav Švihel sa narodil v Nitre 1. apríla 1938. Vyštudoval Stavebnú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, odbor pozemné stavby a Akadémiu výtvarných umení v Prahe, odbor umelecká architektúra.

Vo funkcii generálneho riaditeľa Agrokomplexu – Výstavníctva pôsobil od roku 1990 16 rokov.

Za toto obdobie sa mu podarilo rozšíriť celoročný kalendár výstav z jednej poľnohospodárskej výstavy na 30 rôznych veľtrhov.

Je autorom výtvarno-architektonického riešenia slovenskej izby vo FAO v Ríme, spolupracoval s národným umelcom Jánom Kulichom na architektonickom stvárnení fontány pred kaštieľom v Malante a s Radúzom Činčerom a Jánom Roháčom spolupracoval pri technickom a projekčnom riešení kinokaleidoskopu, ako aj pri riešení pavilónu na svetovej výstave vo Vancouveri v Kanade. V spolupráci s Jánom Kulichom je autorom výtvarno-architektonického riešenia osadenia kríža na Nitrianskom hrade.

Množstvo ocenení

Popri svojej práci sa venoval maľbe, predovšetkým krajinomaľbe. Dominujúcimi námetmi jeho obrazov sú historické zákutia Nitry a slovenskej prírody. Svoje diela viackrát prezentoval na samostatných výstavách nielen v Nitre, ale aj v zahraničí – v Aténach, Paríži, Ríme, Štokholme a Budapešti.

Ladislav Švihel bol v roku 1995 ocenený Cenou mesta Nitry za rozvoj slovenského výstavníctva, jeho propagáciu v medzinárodnom meradle, za neúnavnú snahu o oživovanie tradícií a hľadanie historických prameňov nášho národa. V roku 2008 mu udelili Čestné občianstvo mesta Nitry za jej zviditeľňovanie, v roku 2013 prevzal najvyššie matičné vyznamenanie Zlatý odznak Matice slovenskej a Cenu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Je držiteľom Radu Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti šírenia dobrého mena Slovenska v zahraničí a štátneho vyznamenania Pribinov kríž III. triedy za rozvoj medzinárodných výstav a veľtrhov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM