Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Náš AeroMobil sa môže vyrábať ako prvé lietajúce auto na svete

Jedinečný slovenský koncept sa dostal do výberu deviatich firiem z celého sveta, ktoré vyvíjajú lietajúce auto. Podľa amerického portálu Nanalyze je práve aeromobil najbližšie k spusteniu komerčnej výroby tohto lietajúceho zázraku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Náš AeroMobil sa môže vyrábať ako prvé lietajúce auto na svete
Zdroj: TASR

Očarenie lietajúcim Citroënom DS z francúzskeho filmu Fantomas sa hnevá stojí za jedným z najúspešnejších slovenských start-upov AeroMobilom. Štefan Klein, ktorý ho vyvíja už od roku 1990, priznal, že práve tento sci-fi film ho inšpiroval preniesť takéto auto-lietadlo do reality. To, že sa mu darí, dokazuje aj aktuálny článok portálu Nanalyze.

Medzi svetovou špičkou

Nanalyze sa zamýšľa, ako ďaleko je ľudstvo od skonštruovania a komerčného predaja lietajúcich áut, ktoré stále pôsobia skôr ako fantázia než realita. Zostavil preto zoznam deviatich firiem z celého sveta, ktoré na tomto koncepte pracujú.

“Slovenská firma AeroMobil môže byť prvou na svete, ktorá zrealizuje koncept lietajúceho auta,” píše Nanalyze. “Luxusne vyzerajúci sedan pre dve osoby sa zmestí na akékoľvek parkovacie miesto, má benzínový pohon a môže jazdiť po ceste ako normálne auto. Ako lietadlo môže pristáť na akomkoľvek letisku, alebo jednoducho na trávnatom páse, či spevnenej ploche len niekoľko stoviek metrov dlhej.”

Čítajte aj: Uhlíkové vlákna zo Slovenska lietajú v Boeingoch a dobyli aj veľký svet F1

Portál dodáva, že AeroMobil momentálne absolvuje letecké testy a to už od októbra 2014. Určite však nebude pre každého a kupcov bude zrejme hľadať len medzi milionármi alebo bohatými firmami. Jeho cena by mala byť zhruba 400 tisíc dolárov. Prvé objednávky by sa mali dať prijímať už od tohto roku a výroba sa spustí od roku 2018.

Záujem má aj Google

AeroMobil má vo svete silnú konkurenciu. Zakladateľ Googlu Larry Page už investoval 100 miliónov dolárov do spoločnosti Zee.Aero a tiež do ďalšej firmy Kitty Hawk. Obe pracujú na vlastných konceptoch lietajúcich áut. Portál Nanalyze však píše, že sú veľmi tajnostkárske a detaily o tom, na čom presne pracujú, ako to bude vyzerať a fungovať, nie sú známe.

“Je ťažké povedať, či niektorá z týchto deviatich firiem dokáže priniesť lietajúce autá do bežného používania. Ale môžete si byť istí, že sú to Zee.Aero a Kitty Hawk ktoré majú na to najviac peňazí a najviac talentovaných ľudí,” píše portál.

AeroMobil bude reprezentovať slovenské úspechy aj počas nášho predsedníctva EÚ a to priamo v budove Európskej Rady.

Bude tam vystavený ako jeden zo štyroch umelecko-vizuálnych komponentov, ktoré majú predstavovať štyri prírodné živly. AeroMobil je vzduch, kajaky a kanoe sú voda, mobilná ekokapsula je zem a plazmové vŕtanie oheň. Slovensko sa tak predstaví ako krajina, ktorá okrem tradícií má aj svoju modernú invenčnú tvár.

Čítajte aj: Američania obdivujú našu ekokapsulu. Zdá sa im však drahá

aeromobil
1
Galéria
Aeromobil
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM