Lucia Lauková Kultúra

Svätoplukovo námestie zaplnia veriaci: Zídu sa na Cyrilo-metodskej národnej púti

Svätoplukovo námestie zaplnia veriaci z celého Slovenska. Pripomenú si slovanských vierozvestov svätých Cyrila a Metoda.

Ilustračný obrázok k článku Svätoplukovo námestie zaplnia veriaci: Zídu sa na Cyrilo-metodskej národnej púti
Foto: Rastislav Búgel

5. júla sa veriaci z celého Slovenska zídu na národnej púti v Nitre. Stovky návštevníkov si pripomenú slovanských vierozvestov svätých Cyrila a Metoda, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Slávnostná svätá omša začne o 10.00 hodine. Hlavným celebrantom bude rožňavský biskup Stanislav Stolárik.

DOD na Nitrianskom hrade

V poobedňajších hodinách je pre návštevníkov pripravený deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade. Od 13.00 do 16.00 hodiny budú sprístupnené verejnosti vzácne priestory Biskupského paláca. Ostatné priestory je možné navštíviť do 18.00 h, vrátane depozitov múzea a výstupu na vežu.

Prehliadka historických kostýmov

Čo ponúknuť bude mať aj výstava v Gotickej priekope, kde bude pripravená o 13.30 prehliadka historických kostýmov. O 16.00 hodine v Katedrále sv. Emeráma predstaví poéziu Jána Hollého slovenská herečka a recitátorka Ida Rapaičová. Zaznejú úryvky z diel Cirilometodiáda, Svätopluk, Sláv a ďalších. Umelecký zážitok umocnia chorály Metropolitného chóru Pravoslávnej cirkvi na Slovensku pod vedením Nadeždy Sičákovej.

Na Nitrianskom hrade bude prebiehať aj dvojdňové podujatie Pribinova Nitrawa, ktoré ponúkne návštevníkom bohatý program a pohľad do minulosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM