Lucia Lauková Správy

Svahy Rolfesovej bane ohrozujú obyvateľov a ich majetok: Na pomoc nemá radnica prostriedky

Svahy Rolfesovej bane podliehajú roky erózii. V jej blízkosti však stoja obytné domy. Ich obyvatelia sú bezmocní. Žiadajú mesto o pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Svahy Rolfesovej bane ohrozujú obyvateľov a ich majetok: Na pomoc nemá radnica prostriedky
Zdroj: Dnes24.sk

Unikátny dolomitový lom ohrozuje domy a ďalšie stavby na Fabrickej ulici v Nitre. Prírodná pamiatka so šedým ramsauským dolomitom a vápencami starými vyše 200 miliónov rokov je v Nitre známa ako Rolfesova baňa. Stojí uprostred obytných domov a už dlhé roky jej svahy ničí erózia. Za obeť jej už padla časť Fabrickej ulice a dnes sa svahy lomu približujú k obytným domom, garážam a ďalším stavbám.

Potrebujú 1 milión eur

Prvé plány na stabilizáciu bane boli vypracované ešte v 70. rokoch minulého storočia. Posledný projekt na záchranu lomu vypracovala nitrianska radnica v roku 2008. Náklady na zastavenie zosuvu svahu boli vyčíslené na jeden miliónov eur. Podľa slov vedúceho odboru komunálnych činností a životného prostredia na mestskom úrade Pavla Jakubčina sa mesto pred časom snažilo neúspešne získať na projekt financie od príslušného ministerstva aj z fondov Európskej únie. Z vlastných zdrojov však projekt na rekultiváciu bane a zastavenie erózie radnica zafinancovať nedokáže.

Obyvatelia sú bezmocní

Obyvatelia Fabrickej ulice však pochopenie s problémami mesta nemajú. Nepáči sa im, že sa musia bezmocne prizerať, ako sa zosúvajúce steny lomu postupne približujú k ich nehnuteľnostiam. „Už desať rokov žiadame mesto, aby sa o to postaralo. Stále dostávame odpoveď, že nie sú peniaze. Nechce sa mi veriť, že by sa za taký čas nič nedalo robiť. Je tam z dvoch strán ohrozený náš dom, ale jednoducho sa s tým nič nerobí. Mesto urobilo iba to, že nás ohradilo, takže nemôžeme po Fabrickej ulici prejsť ani pešo. To je všetko, čo urobilo mesto. A teraz sa má vraj urobiť prepadnutá ohrada, ale čo sa týka nás, o tom stále nič nepočujem,“ hovorí majiteľka jedného z ohrozených domov Anna Martišová.

Provizórne riešenie

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča sa magistrát stavom Rolfesovej bane zaoberá, jeden milión eur na komplexnú revitalizáciu a záchranu svahov však v rozpočte nemá. Radnica preto prišla s provizórnym riešením, v rámci ktorého by mali zosuv svahov bane zastaviť gabiony, teda konštrukcia pozostávajúca z drôtených košov, ktoré sú vyplnené kameňmi. „V záujme riešenia situácie sme v týchto dňoch boli obhliadnuť Rolfesovu baňu s tým, že sa pokúsime nájsť jednoduchšie riešenie na stabilizáciu práve pomocou gabionov. Tie budú umiestnené v tých častiach, kde sa erózia svahu najviac približuje k nehnuteľnostiam. Takže teraz sa pokúsime túto časť Rolfesovej bane zamerať polohopisne a výškopisne a skúsime to improvizovaným spôsobom zastabilizovať tak, aby až do nájdenia finančných prostriedkov na celkovú rekonštrukciu neboli ohrozené stavby v okolí,“ uviedol Jakubčin.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM