Lucia Lauková Správy

Súhrn týždňa v Nitre: TOP 5 udalostí, ktoré vás zaujali najviac

Čo sa dialo v Nitre počas uplynulého týždňa? Vybrali sme pre vás 5 najčítanejších správ z Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Súhrn týždňa v Nitre: TOP 5 udalostí, ktoré vás zaujali najviac
Zdroj: TASR

Výstava na Agrokomplexe

V Nitre sa stretli poľovníci, rybári i včelári. Pozornosť pútalo 22-tisíc litrové akvárium so sladkovodnými rybami. Zrak poľovníkov zas pritiahla unikátna trofej muflóna lesného, ktorá je druhá najsilnejšia na svete. „K najzaujíma­vejším exponátom patria prémiové turecké brokovnice Akkar Mammut a svetový unikát s tromi hlavňami, simulátor zdolávania sladkovodných rýb i gigantické akvárium plné rýb s objemom 22 000 litrov. V ňom pláva aj nadrozmerný 40-kilogramový sumec z našich vôd,“ informoval Martin Lužbeťák z národného výstaviska Agrokomplex, š.p.

Čítajte tu: Obrovské akvárium i svetový unikát: V Nitre začala výstava venovaná prírode, FOTO

Začiatok prác na Orbise

Predtým než sa robotníci pustia do búrania, musia celý objekt bývalého Orbisu vyčistiť. Za roky čo chátral sa v ňom nahromadilo množstvo odpadu. Ako dlho upratovanie potrvá zatiaľ zástupca investora nevedel odhadnúť. Isté je že búracie práce zaberú minimálne 2 mesiace. Stavbu bude musieť posúdiť aj statik. Ten rozhodne, ktoré múry sa ponechajú a ktoré zbúrajú.

Čítajte tu: Práce na nitrianskom Orbise sa začali: Z priestorov odvážajú tony odpadu, FOTO

Výstavba ubytovne v Nitre

Obyvatelia Rybárskej a Štúrovej ulice spísali petíciu proti výstavbe ubytovne pre zamestnancov. Tá by mala byť vybudovaná na Rybárskej ulici pre firmu BULLA, s.r.o. Občania žiadajú zamietnuť návrh na uskutočnenie stavby. Dôvodom má byť zvýšenie premávky, narušenie bezpečnosti a pokoja na Rybárskej ulici a tiež obava, že navrhovateľ chce v objekte ubytovať občanov inej národnosti ako slovenskej. Pod petíciu sa podpísalo 27 ľudí.

Čítajte tu: Obávajú sa cudzincov: Spísali petíciu proti výstavbe ubytovne v Nitre

Ďalšia megafabrika na obzore

Slovensko sa chce zapojiť do snáh EÚ o budovanie fabrík na batérie do elektromobilov. V hre je aj Nitra a blízke okolie. Práve takáto fabrika na výrobu batérií do elektromobilov, by podľa podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčovič mohla vzniknúť v trojuholníku medzi najväčšími výrobcami áut v blízkosti Nitry.

Čítajte tu: V blízkosti Nitry môže vyrásť ďalšia gigafabrika: Vyrábali by sa v nej batérie

Oprava fontány v parku

Žabia fontána od sochára Júliusa Bártfaya stojí v strede Starého parku od roku 1935. Výrazne bola poškodená padnutým konárom zo susedného stromu. Tento rok by sa mohla dočkať opravy. "Ak sa nám podaria získať finančné prostriedky, chceme aj revitalizovať zrútenú (žabiu) fontánu. Pravdepodobne už podľa nového návrhu, so snahou priblížiť sa možno jej prapôvodnému vzhľadu,“ prezradil plány vedúci odboru Pavol Jakubčin.

Čítajte tu: Žabia fontána by sa mohla dočkať opravy: Mesto jej plánuje vrátiť pôvodný vzhľad

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM