Rastislav Búgel Kultúra

Študenti chcú za hlavné mesto mládeže Banskú Bystricu: Nitra skončila druhá

Slovenskí študenti by zo slovenských miest zvolili za Európske hlavné mesto mládeže Banskú Bystricu. V internetovom hlasovaní, ktoré uskutočnilo fórum Európskeho dialógu perspektívneho rozvoja, si metropolu stredného Slovenska zvolila viac ako štvrtina respondentov.

Ilustračný obrázok k článku Študenti chcú za hlavné mesto mládeže Banskú Bystricu: Nitra skončila druhá
Foto: Jaroslav Dodok

Európske hlavné mesto mládeže je prestížny titul udeľovaný na obdobie jedného kalendárneho roka. Mesto ocenené týmto titulom má možnosť prezentovať celoeurópskej verejnosti svoje kultúrne, spoločenské, športové a iné aktivity vo vzťahu k mladým ľuďom. „Naším prieskumom sme chceli zistiť, či mladí ľudia na Slovensku o tejto veci vedia a či si myslia, že niektoré zo slovenských miest má potenciál takúto cenu získať,“ uviedol koordinátor projektu Miroslav Hajnoš.

Banská Bystrica získala 62 hlasov

Najviac hlasov, až 62, získala v prieskume Banská Bystrica, na druhom mieste skončila s 24 hlasmi Nitra a na treťom Bratislava, ktorá získala 23 hlasov. Na prieskume, ktorý sa uskutočnil v dňoch 28. marca až 28. apríla na stránke EDPR, sa zúčastnilo 244 respondentov vo veku do 15 do 30 rokov. Tri štvrtiny z nich (193) boli študenti stredných a vysokých škôl. „Respondenti sa mali v prieskume vyjadriť, ktoré zo slovenských miest by podľa nich mohlo byť Európskym hlavným mestom mládeže v roku 2017,“ uviedol Hajnoš. Vysvetlil, že do roku 2016 sú už určení kandidáti na ocenenie. „Prihlášky sa posielajú vždy tri roky vopred, preto sme operovali s rokom 2017,“ dodal Hajnoš.

Odporučia kandidatúru

Podľa neho sa prevažná väčšina respondentov (241) jednoznačne vyjadrila, že Slovensko by sa malo uchádzať o titul. Hajnoš dodal, že iniciatíva EDPR bude mládežníckemu a univerzitnému parlamentu v Banskej Bystrici tlmočiť odporúčanie uchádzať sa o zisk prestížneho ocenenia. Titul Európske hlavné mesto mládeže udeľuje každý rok Európske mládežnícke fórum v Bruseli. Prvýkrát bol tento titul udelený v roku 2009 a jeho prvým držiteľom bol holandský Rotterdam. V tomto roku sa titulom hrdí slovinský Maribor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM