Lucia Lauková Kultúra

Stretnutie otužilcov v Nitre: Prinieslo slovenský rekord aj pomoc Sabinke, FOTO

Do nitrianskej Hangócky si prišli zaplávať otužilci z celej krajiny. Ľadové medvede z Nitry sa stali držiteľmi prvého slovenského rekordu a čaká ich zápis do Slovenskej knihy rekordov.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie otužilcov v Nitre: Prinieslo slovenský rekord aj pomoc Sabinke, FOTO
Foto: Ján Csillag

Otužilci z celého Slovenska sa stretli 15. januára v nitrianskom parku na Sihoti. Ich cieľom bolo vstúpiť do ľadovej vody Hangócky. Odvážlivcov síce bolo o čosi menej ako vlani, no aj tak sa Nitrania môžu tešiť z parádneho rekordu. „Čo sa týka vlaňajšieho rekordu, ktorý bol neoficiálny 284 otužilcov, sa nám ho nepodarilo prekonať, prišlo "len“ 267. Napriek tomu to, ale celoslovenský rekord je, pretože sme získali ako prvý klub na Slovensku certifikát a medailu za najväčší počet otužilcov a budeme zapísaní v slovenskej knihe rekordov," prezradil jeden z organizátorov akcie, Marek Pozdech.

Teplota vody 1,5 °C

Pre niektorých nepredstaviteľné, no otužilci si pobyt vo vode s teplotou len niečo nad 0°C vychutnali aj dve desiatky minút. „Pri teplote vody 1,5 stupňa boli aj takí, ktorí vydržali vo vode povolených 22 minút,“ poznamenal Marek Pozdech.

Dvojdňová príprava

Príprava na takúto udalosť vyžaduje čas aj potrebnú silu. Podľa slov Mareka Pozdecha, na príprave „bazéna“ pracovalo 30 ľudí, nitrianskych otužilcov, dva dni. Museli si poradiť s ľadom hrubým 25 centimetrov. „V podstate sme prepili ľad až na druhú stranu jazera, aby tí, ktorí sú dobrí plavci si mohli vychutnať cca 75 metrovú dĺžku,“ dodal Marek Pozdech.

Pomohli Sabinke

Registrovaných účastníkov Zimného plávania ľadových medveďov v Nitre bolo podľa Mareka Pozdecha takmer 30 klubov a miest. „Ďakujeme všetkým od východu po západ, že prišli ukázať ľudom, že otužovanie má svoje čaro a že je to aj o zábave. Nemierne nás teší, že sa nám podarilo vyzbierať pre Sabinku Fajnorovú viac peňazí ako vlani,“ uviedol Marek Pozdech

Aj tento rok sa medzi v nitrianskom parku zišli otužilci ale najmä dobrý ľudia v jednej osobe, ktorí majú chuť pomáhať. Pre malú Sabinku spoločne vyzbierali peknú sumu. „Všetko bolo pod dohľadom zástupkyne nadácie Adeli, ktorá potvrdila, že otužilci a ľudia pri jazere vyzbierali 1500 eur a od Adeli dostala Sabinka ďalších 500 eur,“ doplnil Marek Pozdech.

Siedmy ročník zimného plávania bol opäť nezabudnuteľným zážitkom. „Ohlasy na akciu máme len pozitívne, tak sme radi, že sa naplnilo motto siedmeho ročníka,: Všade dobre, v Nitre najlepšie!!!“ povedal na záver jeden z organizátorov, Marek Pozdech.

V galérii nájdete sériu fotografií zo zimného plávania otužilcov v Hangócke!

Stretnutie otužilcov v Nitre: Prinieslo slovenský rekord aj pomoc Sabinke, FOTO
29
Galéria
Foto: Ján Csillag
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM