Rastislav Búgel Kultúra

Stredoveké leto na Nitrianskom hrade: Preneste sa späť v čase aj vy!

Aj v tomto roku sa budeme môcť v priestoroch Nitrianskeho hradu presunúť v čase späť do minulosti. Čaká nás totiž Stredoveké leto na Nitrianskom hrade.

Ilustračný obrázok k článku Stredoveké leto na Nitrianskom hrade: Preneste sa späť v čase aj vy!
Zdroj: Dnes24.sk

Prebiehať tu bude prezentácia stredovekého života. Podujatia si pripravila Nitrianska organizácia cestovného ruchu a nezisková organizácia Castellum. Historické podujatie sa bude konať na hrade od mája do septembra každú druhú nedeľu v mesiaci.

Zbrane a doplnky

Prvým zastavením bude Diecézne múzeum, kde vás privíta stredoveký mních. Oboznámi vás so stredovekou vzdelanosťou, metódami memorovania, spôsobom výučby písania hlaholiky a mnoho iného. Po prehliadke Diecézneho múzea sa návštevníci vydajú do Vazulovej veže za veľkomoravským veľmožom. Tu im budú prezentované rôzne historické zbrane a doplnky odievania.

„Bude vám vysvetlená ich funkcia, historické súvislosti ich vzniku a vývoja. Pri vstupe do veže vás očarí zručnosť našich predkov. Budete mať možnosť vidieť ako sa kedysi vyrábali šperky a ako sa pracovalo s drevom a kožou,“ informuje Nitrianska organizácia cestovného ruchu.

Ochutnajú zabudnuté

V Gotickej priekope sa návštevníci dozvedia aké dary prírody využívali Slovania v kuchyni a aké rituály boli používané v domácnosti. „Ochutnáte dnes už neznáme nápoje z kuchyne našich predkov ako aj tradičný nápoj medovinu,“ informuje Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Nielen deti si budú môcť otestovať svoje zručnosti v zábavnom mestečku, kde bude k dispozícii okrem streľby z luku aj hod vrhacou sekerkou, chôdza na chodúľoch a iné atraktivity. Stredovekú atmosféru bude dotvárať živá dobová hudba na nádvorí Nitrianskeho hradu. „Dosiahnete tak intenzívny estetický ako aj duchovný zážitok,“ informuje Dana Póčiková.

Cena vstupného a tarmíny

Lístky na podujatie pre dospelých stoja 3 eurá a pre deti, študentov a seniorov nad 65 rokov platí cena 1,5 eur. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Lístky si budete môcť kúpiť priamo v pokladni Nitrianskeho hradu. Prezentácia dobového života bude prebiehať vždy od 13.00 do 18.00 hodiny.

Dátumy podujatí:

  • 10. Máj
  • 14. Jún
  • 12. Júl
  • 9. August
  • 13. september

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM