Rastislav Búgel Kultúra

Stredoveká krčma i trh otrokov: Zažijeme jarmok z roku 826

Trojdňové slávnosti Nitra, milá Nitra oficiálne otvoria symbolický Cyrilometodský rok, v ktorom si až do decembra 2013 bude celé Slovensko pripomínať 1150. výročie príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na naše územie.

Oslavy otvorí vo štvrtok 5. júla tradičná Národná púť na Svätoplukovom námestí v Nitre, kde bude svätú omšu celebrovať Bratislavský arcibiskup –metropolita Slovenska Stanislav Zvolenský. V tento deň pre návštevníkov osláv sprístupnia aj Biskupský palác na Nitrianskom hrade. Pred palácom bude popoludní slávnostne požehnaná socha blahoslaveného Jána Pavla II.

[blockquote] V prvý deň osláv sa môžu ich návštevníci preniesť do hlbokej minulosti v rámci podujatia Pribinova Nitrawa. //„Na Nitrianskom hrade sa bude konať jarmok z roku 826 s historickým sprievodom, dobovými scénkami, šermiarskymi súbojmi, krčmou i trhom otrokov. V gotickej priekope hradu bude zasa komentovaná prehliadka historických kostýmov, pripravené je aj vystúpenie sokoliarov, rekonštrukcia slovanských obradov letného slnovratu a koncerty dobovej stredovekej hudby,“ //popísal podujatie Daniel Balko s Regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ. Súčasťou programu prvého dňa osláv Nitra, milá Nitra bude aj šermiarsky Turnaj o meč kráľa Svätopluka a Medzinárodný festival slovanských folklórnych súborov Slavica Fest, ktoré budú na Svätoplukovom námestí. [/blockquote]

Na rozdiel od minulého ročníka osláv bude väčšina podujatí práve na Svätoplukovom námestí. „To znamená, že sa v snahe oživiť pešiu zónu, vraciame do centra mesta so všetkými aktivitami, aj kultúrnymi, aj sprievodnými podujatiami. Druhou snahou je, aby sme oslavy mali skoncentrované do jedného miesta a návštevník nemusel hľadať po celom meste, kde sa čo koná,“ vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ako pripomenul, návštevníci sa tu od 5. do 7. júla môžu tešiť na tradičný Nitriansky jarmok, Pivné slávnosti, bohatú ponuku slovenských špecialít, ukážky historických remesiel, Trogárske korzo s letnými džezovými terasami, živými sochami, zrazom historických vozidiel a ďalšími atrakciami.

**O jednom z najväčších hudobných festivalov sa **[link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.136615_TOP­FEST-tento-rok-s-rozlohou-milion-metrov-stvorcovych!]do­čítate TU![/link] **O tom ako počas leta zamrzlo centrum mesta sme vás informovali **[link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.136577_VI­DEO:-V-centre-mesta-na-par-minut-zastavili-cas]v tomto článku![/link]

Nitra24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM