Monika Földešiová Kultúra

Strata bezpečia v galérii

Nitrianska galéria sprístupní v stredu 2. februára výstavu mladých výtvarníčok Alexandry Fazekašovej a Petry Ševčíkovej. Projekt s názvom Strata bezpečia sa zaoberá problematikou krízy ženy ako maliarky i ako obyčajného človeka formou intuitívnej a i

„Pri koncipovaní projektu vo svojich úvahách vychádzajú z prepožičaného odborného termínu z humanitnej psychológie ‚strata bezpečia‘, ktorý komunikuje so zámerom ich tvorby. V prípade autoriek je to klasická maľba ako prostriedok k odhaľovaniu skrytých stereotypov. Zámerne, v pretlmočení, využívajú archetyp, symbol na podnietenie a rozvíjanie vnímavosti konzumenta umeleckého diela,“ hovorí kurátorka výstavy Marta Hučková.
Umelkyne vo svojich dielach používajú vyjadrovací jazyk, ktorý plynule presahuje od klasickej maľby do objektovej, s využitím autorských techník. Samotnú inštaláciu tvorí prepletenie príbehov, výsekov zdôrazňujúcich dramatickosť, vyhrotenie, príbuznosť a intuitívnosť.
Alexandra Fazekašová vyštudovala v roku 2005 na VŠVU v Bratislave v roku odbor maľby v ateliéri Daniela Fischera. Za svoju diplomovú prácu Chameleón I. – V. získala v tom istom roku Cenu rektora VŠVU. O štyri roky neskôr jej bolo udelené III. miesto v súťaži Maľba VÚB. Vystavuje od roku 2002 kolektívne i individuálne, zatiaľ iba na Slovensku.
Petra Ševčíková je tiež absolventkou VŠVU v Bratislave, ktorú ukončila v roku 2005 v ateliéri Jána Bergera. Výstavnej činnosti sa zúčastňuje od roku 2002 v rámci kolektívnych projektov. Individuálne vystavuje od roku 2001. Popri svojej maliarskej tvorbe sa venuje kurátorskej a koordinačnej činnosti v Galérii 23PERCENT a publikačnej činnosti.
Vernisáž Strata bezpečia sa bude konať 2. februára o 17. hodine v Salóne Nitrianskej galérie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM