Rastislav Búgel Samospráva

Stranícky súd SDKÚ rozhodol: Potvrdil rozpustenie nitrianskeho zväzu

AKTUALIZOVANÉ. Ondrej Ščurka podal podnet proti rozpusteniu nitrianskeho miestneho zväzu SDKÚ-DS. Stranícky súd vo veci rozhodol. Potvrdil rozpustenie miestneho zväzu.

Ilustračný obrázok k článku Stranícky súd SDKÚ rozhodol: Potvrdil rozpustenie nitrianskeho zväzu
Zdroj: TASR

Stranícky súd SDKÚ-DS dnes údajne potvrdil rozhodnutie prezídia o rozpustení nitrianskeho miestneho zväzu. Potvrdil to zdroj blízky SDKÚ-DS s dôvetkom, že informácia je zatiaľ neoficiálna a definitívne bude známa po doručení rozsudku účastníkom konania.

Súd sa nemôže vyjadriť

Stranícky súd SDKÚ-DS rozhodol o podnete Ondreja Ščurka proti rozhodnutiu Prezícia SDKÚ-DS z 30. januára, ktorým rozpustilo nitriansky miestny zväz. Hoci bol Ščurka, ako účastník konania a predseda rozpusteného miestneho zväzu počas zasadania súdu prítomný v sídle SDKÚ-DS, ani on sa dnes verdikt nedozvedel. „Súd rozhodol. Súd sa nemôže vyjadriť k rozhodnutiu, pokiaľ nie je v písomnej forme doručené účastníkom konania,“ vyhlásila po skončení súdu hovorkyňa SDKÚ-DS Jana Zvončeková.„Do­ručené bude bez zbytočného odkladu,“ dodala.

Neverejné konanie

Konanie súdu bolo neverejné a keďže verdikt zatiaľ nebol spísaný a doručený ani strane, ani Ščurkovi, nevedel sa k nemu vyjadriť ani generálny sekretár SDKÚ-DS Štefan Kužma. „Asi ste si všimli, že som stál s vami na chodbe a mám presne toľko informácií ako vy,“ povedal Kužma. „Nevyjadria sa mi. Videli ste, že sme absolútne dodržali pravidlá. Nedovolil som si vojsť ani do predsiene súdu. Ale myslím si, že sa stanovisko strany veľmi rýchlo dozviete,“ povedal Kužma s tým, že po doručení stanoviska o ňom bude môcť informovať tak strana, ako aj Ščurka ako navrhovateľ. Podľa informácií by mal byť verdikt obom stranám doručený do troch dní.

Bez vyjadrenia funkcionárov

Ščurka namietal formuláciu, že sa prezídium opieralo o analýzu názorov členskej základne, ako aj to, že dôvodom boli vyjadrenia funkcionárov strany ku kauze s prenájmom budovy daňovému riaditeľstvu. „Akých funkcionárov? Ja som sa raz vyjadril ku kauze, kde som jasne zdôvodnil, že postup bol úplne čistý a v súlade so zákonom a upozorňoval som na to, že takáto súťaž sa na Slovensku neudiala. Pod dohľadom médií, opozície, aj tretieho sektora,“ vyhlásil Ščurka. „V tej kauze, ako to nazvali, nebolo čo vyvrátiť. To, že ju politici nezvládli, že si riešili svoje hry, za to nemôžem,“ dodal. „Žiadny funkcionár okrem mňa sa ku kauze nevyjadril,“ podčiarkol Ščurka.

Zväz vybudujú nanovo

„Za nehoráznosť považujem, že sa rozpustil jeden z najaktívnejších miestnych zväzov na Slovensku. Ak kvôli mojej osobe a bez argumentov zrušia miestny zväz, to považujem za nehoráznosť. Keď súd SDKÚ-DS, ktorý má svoj poriadok, odmietne (vypočuť) jedného z hlavných aktérov, kam sme už došli. Nemám možnosť ani predstúpiť pred súd a povedať, že je to klamstvo,“ uzavrel Ščurka. Miestny zväz opozičnej SDKÚ-DS v Nitre, ktorého predsedom bol okresný predseda strany v Nitre Ondrej Ščurka známy z kauzy daňového riaditeľstva, by mal zaniknúť. Rozhodlo o tom 30. januára jednomyseľne prezídium strany, ktoré to odôvodnilo nepriaznivými politickými výsledkami tohto zväzu. Miestny zväz SDKÚ-DS v Nitre sa po zrušení vybuduje nanovo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM