Peter Klimant Správy

Stovky veriacich vyrazili do ulíc: Pútnici absolvovali pobožnosť krížovej cesty na Kalváriu

V našom meste bolo rušno. Stovky veriacich dnes absolvovali tradičnú pobožnosť krížovej cesty ulicami Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Stovky veriacich vyrazili do ulíc: Pútnici absolvovali pobožnosť krížovej cesty na Kalváriu
Foto: Rastislav Búgel

Bohoslužba sa začala pred budovou Krajského súdu, odkiaľ sprievod s krížom putoval okolo väznice, nitrianskych úradov, Fakultnej nemocnice až pod vrch Kalvárie. Po skončení krížovej cesty na priestranstve pred miestnym farským kostolom predsedal nitriansky biskup Viliam Judák obradom Utrpenia a smrti Pána. Ich súčasťou bola liturgia slova vrátane pašií, poklona krížu a sväté prijímanie. „Na Veľký piatok sa neslávi svätá omša v našich katolíckych chrámoch, ale sú to obrady. Koná sa krížová cesta a obrady nám hovoria a vedú nás k tajomstvu Ježišovho kríža, na ktorom zomrel. Tomu sa klaniame a uctievame si ho,“ povedal Judák.

Krížovú cestu ulicami Nitry organizuje miestne biskupstvo spolu so všetkými rímskokatolíckymi farnosťami. Každoročne sa na nej stretávajú veriaci z nitrianskeho regiónu. Celé rodiny si spoločne pripomínajú krížovú cestu Ježiša Krista a jeho utrpenie na Golgote. Účastníci sprievodu modlitbami prosia Ježiša o požehnanie pre trpiacich a o odpustenie hriešnikom. Na Kalvárii nad mestom modlitbami tradične poďakujú Božiemu synovi za prinesenú obeť a vykúpenie všetkých hriešnikov. „Vrch Kalvárie býva obľúbeným miestom pútnikov a to nielen v pôstnom období. Najmä v dňoch Veľkého týždňa si tu veriaci pobožnosť krížovej cesty často robia i súkromne,“ povedal hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko.

V predvečer Veľkého piatka na Zelený štvrtok sa v Katedrále – Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade uskutočnila svätá omša na pamiatku Pánovej večere, ktorú celebroval biskup Judák. Zúčastnilo sa na nej aj niekoľko asýrskych kresťanov, ktorí po udelení azylu bývajú v Nitre. Medzi koncelebrantmi bol aj katolícky kňaz z ich krajiny, otec Araam. Svojim rodákom sa v rámci homílie prihovoril v arabskom jazyku. Generálny vikár Peter Brodek počas slávenia Eucharistie, v rámci tradičného obradu, umyl jednému z irackých kresťanov nohy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM