Rastislav Búgel Kultúra

Stovky veriacich v uliciach: V Nitre sa konala tradičná Krížová cesta

Stovky veriacich absolvovali tradičnú pobožnosť Krížovej cesty ulicami Nitry. Bohoslužba sa začala pred budovou Krajského súdu, sprievod ďalej pokračoval okolo väznice, Martinského cintorína a nemocnice až na Kalváriu.

Ilustračný obrázok k článku Stovky veriacich v uliciach: V Nitre sa konala tradičná Krížová cesta
Zdroj: TASR

Na priestranstve pred kostolom Nanebovzatia Panny Márie sa následne konali liturgické obrady určené pre tento deň – liturgia slova s pašiami, poklona svätému krížu a sväté prijímanie. Predsedal im nitriansky biskup Viliam Judák. „Na Veľký piatok sa neslávi svätá omša v našich katolíckych chrámoch, ale sú to obrady. Koná sa Krížová cesta a potom tie obrady popoludní nám hovoria a vedú nás k tajomstvu Ježišovho kríža, na ktorom zomrel. Tomu sa klaniame a uctievame si ho,“ povedal Judák.

Aj z okolia

Krížovú cestu ulicami Nitry organizuje miestne biskupstvo spolu so všetkými rímskokatolíckymi farnosťami a každoročne sa na nej stretnú stovky veriacich. Celé rodiny nielen z Nitry, ale aj z okolitých obcí si pripomínajú krížovú cestu Ježiša Krista a jeho utrpenie na Golgote. Účastníci sprievodu modlitbami prosia Ježiša o požehnanie pre trpiacich a o odpustenie hriešnikom. Na Kalvárii nad mestom modlitbami tradične poďakujú Božiemu synovi za prinesenú obeť a vykúpenie všetkých hriešnikov.

Výjavy z Mníchova

Nitrianska Kalvária je jedným zo siedmich pahorkov mesta. Patrí k najkrajším výhľadovým miestam v Nitre. Z vrcholu vysokého len 213 metrov nad morom a prevyšujúceho okolitý terén o 80 metrov je kruhový výhľad na všetky dominanty mesta. K tomuto pamätnému miestu kresťanov patrí 14 malých kaplniek s výjavmi krížovej cesty. V každej z nich sú reliéfne farebné výjavy Kristovho umučenia, ktoré pochádzajú z Mníchova. Začiatkom 19. storočia boli zastavenia premiestnené na Kalváriu z bývalého kamaldulského kláštora v Nitre. Na vrchole sa nachádza kaplnka Svätého kríža, ktorá kedysi slúžila ako vysunutá obrana Nitrianskeho hradu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM