Rastislav Búgel Kultúra

Stovka detí v úžasnom programe: Nitra bude dejiskom Najmilšieho koncertu roka

Nie sú profesionáli, no ich umelecké vystúpenia majú v sebe odhodlanie a túžbu niečo dokázať. Deti z detských domovov. Aj tento rok vystúpia na Najmilšom koncerte roka spoločnosti Úsmev ako dar.

Ilustračný obrázok k článku Stovka detí v úžasnom programe: Nitra bude dejiskom Najmilšieho koncertu roka
Foto: Monika Földešiová

Už po 24-krát organizuje spoločnosť Úsmev ako dar prehliadku umeleckých talentov detí z detských domovov a náhradných rodín Najmilší koncert roka (NKR). Celoslovenskému reprezentatívnemu kolu predchádzajú 4 regionálne kolá, v rámci ktorých sa predstavia nadané deti z jednotlivých krajov.*** „Regionálna prehliadka pre západné Slovensko (Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj) sa uskutoční dňa 27. apríla 2014 o 15:00 hod. v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre,“*** informuje Roman Hajdák z regionálnej pobočky Úsmev ako dar v Nitre.

Ukážu svoj talent

Program bude pestrý. Počas nedeľného popoludnia tu deti predvedú svoj talent v oblasti spevu, tanca, hry na hudobnom nástroji a dramatickej tvorby. „Po náročnom období skúšania konečne vystúpia na javisko a dokážu divákom, svojim priateľom, ale najmä samy sebe, že ak po niečom skutočne túžia a venujú tomu dostatok času a úsilia, môžu uspieť,“ informuje Hajdák. Najlepšie individuálne a skupinové vystúpenia zaradí odborná porota do záverečnej celoslovenskej prehliadky, ktorá sa uskutoční 5. júna 2014 v Bratislave.

Príde aj Itcho Pčelár

Na Najmilšom koncerte roka v Nitre vystúpi približne 100 detí zo 6 detských domovov, dvoch voľnočasových centier a náhradných rodín. Koncertom bude prítomných sprevádzať moderátor Roman Juraško. „Nádejných mladých umelcov prídu podporiť aj spevák Itcho Pčelár a hudobné zoskupenie Jamestown, aby svojím vystúpením obohatili program a utvrdili deti v tom, že robiť umenie má zmysel,“ informuje Roman Hajdák.

Treba ich pochopiť

„Všetci potrebujeme skúšať nové veci a mať príležitosť sa v nich osvedčiť. Aj o tom je Najmilší koncert roka. Deťom, ktoré veľa pozitívnych podnetov nedostali a pocit ocenenia nepoznajú takmer vôbec, sme vytvorili priestor, aby to mohli zažiť. Možno sa o túto skúsenosť budú môcť neskôr oprieť,“ hovorí Adriana Sisiková z Úsmevu ako dar, členka celoslovenskej poroty a realizačného štábu NKR.

Predseda nitrianskej pobočky Úsmevu ako dar, Roman Hajdák ešte dodáva: „Dúfam, že koncert prispeje aj k tomu, aby si tieto deti viac vážili samy seba. Pretože ak vás niekto odmietne, ľahko uveríte tomu, že za nič nestojíte. Ale ony za to stoja. Stoja za to, aby sme si ich všímali a snažili sa ich pochopiť.“

Foto: ilustračné

Najmilší koncert roka 2014
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM