Rastislav Búgel Hokej

Stavjaňa po zisku bodu: Musíme sa vrátiť na zem a zdolať Liberec

Prvý bod v tohtosezónnej edícii Ligy majstrov môže mať pre hokejistov HK Nitra cenu zlata. Nielen preto, že ho v pozícii outsidera vybojovali na horúcom ľade AIK Skelleftea, ale aj z hľadiska možného postupu do vyraďovacej fázy.

Ilustračný obrázok k článku Stavjaňa po zisku bodu: Musíme sa vrátiť na zem a zdolať Liberec
Foto: Rastislav Búgel

Kľúčom k priaznivému výsledku bol výborne chytajúci brankár Michal Valent a zodpovedný výkon celého tímu.

Body potešili

Nitrania sa favorizovaného švédskeho vicemajstra nezľakli. Hoci inkasovali už po 63 sekundách z hokejky Janneho Pesonena, dvoma rýchlymi gólmi priebeh otočili a prekvapili pohotovo hrajúcich domácich. Tým sa síce ešte v prvej tretine podarilo vyrovnať na 2:2, no potom zo svojej efektivity upustili. Niektorými výbornými zákrokmi podržal Nitru Valent, a hoci v samostatných nájazdoch stratil jeho tím náskok 2:0, bod po celkovej prehre 2:3 je podľa trénera Antonína Stavjaňu veľmi cenný. „Keď sa na to pozrieme spätne, uhrať bod na ľade Skelleftey je výborné. Ak by to boli dva alebo tri, to už by bola poézia. Bez ohľadu na to sa však musíme vrátiť na zem. V sobotu nás čaká zlomový zápas, ak chceme postúpiť, musíme jednoznačne zvíťaziť,“ uviedol Stavjaňa.

Následne rozmenil na drobné aj predzápasovú taktiku svojho tímu: „Obranu sme vytiahli trošku viac dopredu, ale čo je podstatné, museli sme hrať s pukom. Skelleftea je v napádaní skutočne veľmi silná, no keď sme puk podržali, ich forčeking už nebol taký kontaktný a kratšími prihrávkami sme si dokázali vytvoriť aj nejaké šance.“

Liga majstrov 2015/2016 pokračuje v enormne rýchlom tempe. Nitranom minulotýždňová premiéra v prestížnej súťaži nevyšla, keď doma podľahli práve AIK 2:4. Vtedy do súpera od začiatku búšili, ale ten počiatočný tlak ustál a zodpovednou hrou postavenou na brejkových situáciách si odviezol spod Zobora všetky tri body. Podobnú taktiku použili Nitrania na jeho ľade, hoci veľa času na prípravu nemali. „V stredu ráno nebol čas na to, aby sme si rozobrali súpera, pretože sme celý deň cestovali. Krátko sme si o ňom povedali len tesne pred stretnutím. Predtým sme si pozreli videá ich zápasov a muselo nám to stačiť,“ ozrejmil obranca Peter König.

Mal šťastie

Práve on bol jednou z kľúčových postáv nitrianskeho obratu v prvej tretine. Na rýchly gól Pesonena odpovedal už po 57 sekundách a následne asistoval na druhý presný zásah Marekovi Slovákovi. „Mal som tušenie, že Rado Macík sa bude tlačiť do bránky. Nabehol som si medzi kruhy a odrazilo sa mi to,“ opísal prvý gólový moment König a na margo bodovo produktívneho večera zo svojej strany dodal: „Veľmi ma to nezaujíma. Podarilo sa mi dať gól, ale nepovažujem to za niečo výnimočné.“

Už v sobotu čaká zverencov trénera Antonína Stavjaňu kľúčový súboj z pohľadu ďalšieho účinkovania v súťaži proti českému extraligistovi Bílí Tygři Liberec. Úvodné buly je na programe o 18.00 h.

Čítajte tiež:

Nitra blízko k veľkému prekvapeniu: V švédskej Skelleftea vybojovala bod!

HK Nitra sa pripravuje na druhý zápas CHL: V týchto časoch si budete môcť kúpiť vstupenky

Tréner Skelleftea: Diváci boli fantastickí, narazili sme na náročného súpera

Hokejisti hrali so Skelleftea vyrovnanú partiu: Jeden z najlepších európskych tímov však dokázal zvíťaziť

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM