Lucia Lauková Správy

Starému divadlu v Nitre hrozí pokuta: Inšpektori tu odhalili desiatky porušení predpisov

V Starom divadle Karola Spišáka vykonali kontrolu inšpektori práce. Odhalili desiatky porušení, začo hrozí divadlu pokuta.

Ilustračný obrázok k článku Starému divadlu v Nitre hrozí pokuta: Inšpektori tu odhalili desiatky porušení predpisov
Zdroj: TASR

Niekoľko desiatok porušení predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci našli inšpektori práce pri kontrole v Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) v Nitre. Divadlu teraz hrozí pokuta od 1000 až do niekoľko desiatok tisíc eur.

Dlhodobé nedostatky

Zriaďovateľom SDKS je Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Situáciou v divadle sa preto na svojom májovom rokovaní zaoberali aj krajskí poslanci, podľa ktorých sa Úrad NSK musí problémom intenzívne zaoberať. „To nie sú nedostatky, ku ktorým došlo v priebehu jedného roka, ale trvajú dlhodobo. Môžeme byť radi, že sa doteraz nikomu nič nestalo. To nebezpečenstvo tam trvá, čo je neprijateľné, zvlášť, keď si uvedomíme, že na bábkové predstavenia tam chodia malé deti,“ skonštatoval poslanec Miloš Zaujec.

Zanedbaná bezpečnosť

Podľa jeho slov boli v SDKS dlhodobo zanedbávané otázky bezpečnosti práce a ochrany zdravia. „Napríklad správy z revízií elektrických zariadení neboli bývalým vedením divadla akceptované s odôvodnením, že na riešenie situácie nie sú peniaze. Momentálne sa už začali robiť opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. Spriechodňujú sa únikové cesty, odpratáva sa starý nábytok a odstraňujú sa ďalšie nedostatky,“ doplnil Zaujec.

Tri kontajnery odpadu

Ako uviedol riaditeľ SDKS Martin Kusenda, nové vedenie divadla sa otázkou bezpečnosti zaoberá intenzívne už takmer rok. „Od svojho nástupu na miesto riaditeľa som presadzoval ako jednu z priorít bezpečnosť a ochranu zdravia našich zamestnancov, ale predovšetkým našich prevažne detských divákov. Ešte pred začiatkom sezóny sa udialo v auguste 2015 veľké letné upratovanie divadla, keď sme z budovy vyviezli tri kopcom naplnené kontajnery odpadu. Po oboznámení sa s výsledkami viacerých revízií a kontrol v našom divadle, ktoré prebehli ešte pred mojím príchodom, som okamžite začal pracovať na spôsobe ich odstránenia a na získavaní prostriedkov s tým spojených. Inšpekcia práce našla ďalších „kostlivcov v skrini“, s ktorými sa budeme musieť vysporiadať,“ povedal Kusenda.

Odstránenie nedostatkov

Podľa jeho slov hneď po zistení nedostatkov, ktoré odhalila inšpekcia práce, prerokovalo vedenie divadla spolu s externým bezpečnostným technikom všetky body protokolu a určilo časový a organizačný plán na odstránenie zistených nedostatkov. „V súčasnosti sa nám podarilo odstrániť viac ako polovicu zistení. Na likvidácii ďalších intenzívne pracujeme,“ uviedol riaditeľ SDKS. Ako zdôraznil, prevádzka divadla v súčasnosti nie je nijako ohrozená a o bezpečnosť sa nemusia báť ani jeho návštevníci. „Fungovanie divadla nebolo ohrozené, pretože sme rýchlo a včas reagovali na zistené skutočnosti. Divadlo je v prevádzke, žiadne obmedzenia ani diskomfort naši diváci nepocítia. Na splnenie opatrení máme daný termín. Naši návštevníci sa nemajú čoho obávať, pretože divácke priestory prešli pred niekoľkými rokmi rekonštrukciou. Nedovolil by som si vedome vystaviť našich návštevníkov akémukoľvek nebezpečenstvu,“ povedal Kusenda.

Zdroje z rezervného fondu

Aj napriek tomu, že divadlo dokáže momentálne svoju prevádzku zabezpečiť, je podľa krajských poslancov nutné vzniknutú situáciu urýchlene riešiť. Viacerí navrhli, aby sa na tento účel použili zdroje z rezervného fondu, v ktorom má kraj v súčasnosti takmer 20 miliónov eur. Nie je vylúčené, že NSK ako zriaďovateľ SDKS bude musieť divadlu pomôcť aj so zaplatením prípadnej pokuty. „Určite sa touto situáciu budeme zaoberať a budeme to riešiť. Ale najprv musím mať k dispozícii konkrétny výstup. Až keď budem mať komplexnú informáciu a keď budeme poznať aj výšku pokuty, potom sa môžu prijať konkrétne opatrenia,“ povedal predseda NSK Milan Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM