Rastislav Búgel Rôzne

Staré nitrianske letisko by malo takmer sto rokov: Dodnes tu stojí hangár a riadiaca veža

Keď v Nitre poviete slovo letisko, väčšina ľudí si dnes predstaví to v neďalekých Janíkovciach. Pôvodné letisko však ležalo priamo v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Staré nitrianske letisko by malo takmer sto rokov: Dodnes tu stojí hangár a riadiaca veža
Foto: Rastislav Búgel

Malá prechádzka od Triedy Andreja Hlinku cez Nábrežie mládeže až po Technickú fakultu SPU v Nitre môže pozornému výletníkovi ponúknuť malú cestu do histórie. Práve v týchto miestach totiž v minulosti stálo Staré letisko.

Dnes na jeho mieste, len pár metrov od Technickej fakulty, nájdete zopár pozostatkov, ktoré tu ležia skryté pred pohľadmi nezasvätených návštevníkov. Letisko sa presunulo do Janíkoviec, no na jeho pôvodnom mieste hneď vedľa rieky dodnes stoja dve letiskové budovy.

Hneď od cesty si určite všimnete nízku murovanú budovu. Jedná sa o jeden zo starých hangárov, ktorý sa dodnes zachoval. Dnes ponúka útočisko reštaurácii, autoservisu, grafickému štúdiu a auto umyvárni.

Len niekoľko metrov ďalej stojí budova, ktorá sa ponáša na starú bytovku. V skutočnosti sa jedná o druhú budovu, ktorá prežila desiatky rokov od zrušenia pôvodného letiska. V minulosti slúžila ako letisková riadiaca veža. Na mieste niekdajšieho letiska však túto skutočnosť nepripomína žiadna informačná tabuľa. Časť nitrianskej histórie tak ostáva skrytá pred zrakmi laickej verejnosti.

Staré letisko vzniklo v roku 1919. Z Prahy do Nitry bol presunutý francúzsky vojenský park číslo 408. V auguste toho istého roku bolo rozhodnuté o vytvorení stáleho letiska. Postupne tu vznikli dielne na opravy vojenských lietadiel a neskôr v dielňach nitrianskeho letiska vznikali vetrone. Pre výstavbu univerzitného areálu SPU vzniklo nové letisko, ktoré dodnes stojí v Janíkovciach. Do prevádzky bolo spustené v roku 1962.

Staré nitrianske letisko: Na mieste ostali dve pôvodné budovy
9
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM