Rastislav Búgel Kultúra

Staré divadlo s novými hrami: V sezóne pripravujú päť premiér

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre pripravuje na novú divadelnú sezónu 2014/2015 päť nových inscenácií. Dramaturgia vychádza zo skutočnosti, že nitrianske Staré divadlo navštevujú rôzne vekové kategórie divákov.

Ilustračný obrázok k článku Staré divadlo s novými hrami: V sezóne pripravujú päť premiér
Zdroj: Dnes24.sk

Svoje inscenácie si tu teda nájdu škôlkari, ale aj vysokoškoláci. „Takže sú to deti od troch rokov až povedzme ľudia do 25 prípadne 30 rokov. Čiže sa snažíme naozaj produkovať každý rok predstavenia aj pre malé deti i pre duchom mladého dospelého diváka,“ povedal riaditeľ SDKS Ondrej Spišák.

Umelecký súbor už začal nácvik vianočného predstavenia Černošský pánboh a páni Izraeliti od Roarka Bradforda. Inscenácia má zatiaľ pracovný názov Kedy budú Vianoce a v réžii Šimona Spišáka ju divadlo prvýkrát uvedie 24. októbra.

Zaujímavé inscenácie

V decembri uvedie SDKS v premiére Dobrodružstvá Huckleberryho Finna pod vedením hosťujúceho režiséra Michala Hábu. „Je to inscenácia o tom, že dobro v človeku je niekedy viac ako spoločenské pravidlá a stereotypy. A tiež o tom, že je dobré počúvať svoj vnútorný hlas a rozmýšľať o tom, do čoho nás naše okolie núti. Túto knihu sme mali veľmi radi, keď sme boli mladí, a preto sme sa rozhodli jej ducha sprostredkovať dnešným deťom,“ uviedol Spišák.

V novom roku sa môžu diváci tešiť na hru Zázraky pre Alicu. Inscenácia na motívy knihy Lewisa Carrolla Alenka v krajine zázrakov bude hovoriť o nutnosti prekračovať stereotypy všedného dňa a o ľudskej jedinečnosti. „Režisérom bude muzikant a hudobný skladateľ Andrej Kalinka a v jeho koncepcii bude hra postavená hlavne na hudbe, zvukoch a zázrakoch, ktoré cez sluch pôsobia na ľudí. Bude to predstavenie trošičku experimentálne, zaujímavé práve tým, že nebude postavené na slove. Uvedieme ju vo februári,“ povedal Spišák.

Malý princ pre všetkých

Ďalšou novinkou v repertoári SDKS bude Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho. „Všetci tento príbeh poznajú a všetci vedia, že kniha bola písaná pre deti. Oslovuje ale úplne všetky vekové kategórie a dospelí v nej často vidia viac ako deti, pretože je pre nich zaujímavá tá filozofia, ktorú do knihy Exupéry vložil,“ vysvetlil Spišák, ktorý bude aj režisérom inscenácie. Poslednou premiérou bude Denník Anny Frankovej. Hra je určená predovšetkým dospievajúcim deťom a režírovať ju bude Šimon Spišák. „Je to smutný príbeh, ktorý z pozície 14-ročného dieťaťa opisuje pocity hlavnej hrdinky. Tá spoznáva svet dospelých v nie práve najpriaznivejšej spoločenskej situácii,“ povedal Spišák.

So sprievodnými podujatiami

Staré divadlo pripravuje okrem hlavného programu aj sériu sprievodných akcií. Opäť sa budú konať i nepravidelné stretnutia s hercami a ich obľúbenými knihami v rámci literárnej kaviarne Parnas či občasné kabaretné vystúpenia. „Každý rok robievame aj festival Stretnutie, ktorý býva na prelome mája a júna. Je to festival divadelných vysokých škôl, ktoré sa venujú výchove mladých bábkarov. Je teda zameraný na bábkové divadlo, ale vždy v konfrontácii aj s profesionálnymi divadlami z krajín Vyšehradskej štvorky. Tento festival si už za tie roky naozaj získal dosť veľké renomé. Takže dúfam, že sa nám podarí aj tento rok získať dosť peňazí, aby sme ho mohli zorganizovať. Bola by škoda nepokračovať v takto zabehnutej akcii s veľkou 16-ročnou tradíciou,“ doplnil Spišák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM