Lucia Lauková Správy

SPU v Nitre plánuje postaviť novú budovu: Sídliť v nej má knižnica aj archív

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) plánuje postaviť novú budovu. Projektová dokumentácia má byť vypracovaná už v lete tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku SPU v Nitre plánuje postaviť novú budovu: Sídliť v nej má knižnica aj archív
Zdroj: TASR

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) plánuje postaviť novú budovu na mieste nedávno zbúranej stavby pri Botanickej záhrade SPU. V novej budove by mal byť umiestnený archív a časť Slovenskej poľnohospodárskej knižnice.

„Výstavba sa začne bezprostredne po ukončení verejného obstarávania dodávateľa stavby. Predpokladáme, že projektová dokumentácia, ktorá bude podkladom pre začatie verejného obstarávania, bude pripravená v lete tohto roka,“ skonštatovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Archív je v starých priestoroch

V súčasnosti sa Slovenská poľnohospodárska knižnica i archív nachádzajú v objekte pri kruhovom objazde na Štúrovej ulici, ktorá je vzdialená od hlavného areálu univerzity necelú polhodinu chôdze. Univerzitná knižnica funguje v zrekonštruovanej časti objektu, archív je umiestnený v starých priestoroch, ktoré nevyhovujú súčasným štandardom, skonštatovala Chosraviová. Funkcia hlavnej budovy Slovenskej poľnohospodárskej knižnice zostane zachovaná.

Novostavba v areáli univerzity

Novostavbou pribudnú priamo v areáli univerzity priestory určené najmä študentom na formálne, neformálne i skupinové štúdium. „Skúsenosti z takmer desaťročnej prevádzky knižnice mimo areálu univerzity ukázali, že v takýchto podmienkach sa niektoré služby nedajú efektívne zabezpečiť a zo strany študentov zasa efektívne využívať,“ potvrdila Chosraviová.

Od nových priestorov investor očakáva zlepšenie dostupnosti knižničných a informačných služieb tým, že sa budú poskytovať tam, kde študenti trávia najviac času, čiže v blízkosti študentských domovov a výučbových priestorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM