Simona Nádašiová Rôzne

SPU na 48. Mieste...UKF niekde na chvoste

Najlepšie univerzity pre rok 2009 zverejnil Inštitút vysokoškolského vzdelávania pri Shanghai Jiao Tong University.

Každý rok ich hodnotí podľa kritérií akademickej a výskumnej činnosti vrátane zamestnancov, ktorí získali Nobelove ceny, vedeckých ocenení, posudzujú sa vysoké hodnotenia výskumníkov, množstvo citácií a tiež článkov publikovaných v časopise Nature and Science.

Prvé tri priečky obsadili rovnako ako vlani americké univerzity – Harvard, Stanford a Berkeley. Najlepšou európskou univerzitou ostáva anglická Cambridge, ktorá sa umiestnila na štvrtom mieste.

V prvej stovke najlepších univerzít skončilo celkom 32 európskych univerzít z Británie, Švajčiarska, Nemecka, Dánska, Holandska, Francúzska, Švédska a Ruska. Pražskú Karlovu univerzitu zaradili medzi školy na 201. až 302. priečke.

Šanghajský inštitút posudzuje viac ako 1000 univerzít sveta, z toho 500 najlepších zverejňuje na www.arwu.org.
V zozname top 100 najlepších univerzít v strednej a východnej Európe figuruje päť slovenských škôl: Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, Technická univerzita (TU) v Košiciach, Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Bratislavská UK obsadila 20. miesto, TU v Košiciach 28., bratislavská STU 34., nitrianska SPU 48., a košická UPJŠ 92. miesto. Slovenské školy hodnotila už štyrikrát mimovládna Akademická rankingová a ratingová agentúra. Vlani konštatovala, že vysoké školy na Slovensku prevažne stagnujú. Vedecká produkcia na školách sa zlepšuje len nepatrne, pričom klesá záujem aj o doktorandské štúdium. V porovnaní s českými univerzitami obstojí len málo slovenských fakúlt. Realita slovenského školstva! Kde je problém?… ako študent môžem povedať, že len vo financiách. Naša vláda žalostne málo investuje do školstva všeobecne, o výskume nehovoriac. Ak ste videli rozpočet na budúci rok, viete o čom hovorím.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM