Rastislav Búgel Správy

Spomienky na 1. máj: Sprievod očami bývalých pilotov

Väčšina z nás má ešte v živej pamäti prvomájové sprievody a mávanie vlajočkami. Vyspovedali sme však dvoch bývalých pilotov bezmotorových lietadiel, ktorí nám o sprievodoch povedia z pohľadu účinkujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na 1. máj: Sprievod očami bývalých pilotov
Foto: Rastislav Búgel

Pripomeňme si oslavy 1. mája. Nie však pohľadom diváka. Zaujímavý obraz nám môže priniesť pohľad z opačnej strany, zo strany účinkujúcich. Prvomájové sprievody sú nedávnou minulosťou. Väčšina z nás si dobre pamätá ich priebeh. Jednou z najobdivova­nejších súčastí bola prehliadka leteckej techniky. Na sprievodoch nechýbali ani členovia Aeroklubu Nitra patriaceho pod Zväz pre spoluprácu s armádou alebo skrátene Zväzarm. Práve s dvoma bývalými pilotmi bezmotorových lietadiel z Aeroklubu Nitra sme zaspomínali na každoročné prvomájové sprievody.

Bola to veľká paráda

Členovia Aeroklubu Nitra v sprievode zväčša stáli takmer na konci. Za nimi už išli iba ukážky motoristických športov. "Nakoľko sme sa ako klub nemali kde inde prezentovať na verejnosti, sprievod bol pre nás vítaným podujatím,“ prezrádza bývalý pilot bezmotorových lietadiel Vladimír. Na korbe nákladného auta sa v sprievode ukázalo napríklad aj motorové lietadlo so spusteným motorom. Pri prehliadke nesmeli chýbať ani vetrone. Piloti a naleštené stroje lákali aj množstvo detí. „Sprievod išiel pomalým tempom. Počas prehliadky sa pri Blaníku vystriedali stovky detí. Každé sa chcelo dotknúť lietadla, sadnúť do kabíny,“ spomína Vladimír. Piloti si pre divákov pripravili každý rok veľkolepú ukážku. Na začiatku časti sprievodu určeného pre Aeroklub Nitra kráčali nitrianski parašutisti. „Prvý v rade mal vždy roztiahnutý padák. Ostatní ho natiahnutý pomaly niesli,“ prezrádza detaily niekdajšia pilotka Diana.

Šou ako sa patrí

Práve so spomínanými parašutistami sa viaže aj jedna historka. „Ako prvá v sprievode išla parašutistka Naďa Novákovská. V jednom momente jej priamo pred tribúnou podfúklo padák a chlapom, ktorí ho niesli vytrhlo jeho látku z rúk. Mali ste vidieť tváre ľudí na tribúne. Naďa totiž letela kanadami napred priamo medzi nich,“ rozpráva Vlado. Vždy keď sa Aeroklub dostal do blízkosti tribúny, nad hlavami zúčastnených preleteli lietadlá. Tie boli po celý čas pripravené na letisku a čakali na svoju chvíľu. V časoch, keď tribúna stála na mieste dnešného obchodného domu Tesco, sa počas jedného roka v Nitre konali majstrovstvá v leteckej akrobacii. „Tri lietadlá sa zoradili do formácie. Klesli pod úroveň okolitých budov a preleteli blízko pódia,“ spomína na leteckú parádu Vladimír.

Nebolo to jednoduché

O tom, že prenos celých lietadiel nebol vôbec jednoduchý rozpráva bývalá pilotka Diana: „Keď sme niesli vetroň Blaník, vďaka rozpätiu krídel pred nami museli najskôr odmontovať semafory. Jednoducho by sme sa s ním nezmestili. Keď bola v ceste dopravná značka, museli sme lietadlo natočiť jedným krídlom napred.“ Obaja bývalí piloti z Aeroklubu Nitra sa však zhodujú na tom, že prvomájové sprievody boli vlastne pútavou prezentáciou ich činnosti.

Foto: Archív oboch pilotov

Oslavy 1. mája očami pilotov
8
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM