Rastislav Búgel Samospráva

Spolupráca slovenských a maďarských samospráv: Nitrianska radnica sa chce podieľať na vzniku Európskeho zoskupenia

Nitrianska radnica pripravuje podpis memoranda o spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom . Chce sa tak zapojiť do procesu vytvárania Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS), ktorého členmi budú slovenské i maďarské samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Spolupráca slovenských a maďarských samospráv: Nitrianska radnica sa chce podieľať na vzniku Európskeho zoskupenia
Foto: Rastislav Búgel

Založením zoskupenia získajú jeho členovia možnosť získavať z Európskej únie (EÚ) zdroje na financovanie spoločných projektov na rozvoj svojho územia. Spolu s NSK a Nitrou majú byť partnermi v EZÚS aj mesto Levice a na maďarskej strane Peštianska župa, mesto Budapešť a mesto Vác.

Všeobecným cieľom zoskupenia je rozvoj a podpora cezhraničnej spolupráce. Zámerom je tiež posilnenie hospodárskej a sociálnej súdržnosti prostredníctvom spoločných aktivít, projektov a programov cezhraničného partnerstva,“ informovala radnica.

Hlavnými oblasťami spolupráce má byť oblasť dopravy, hospodárstva, výskumu a inovácií, kultúry, športu, ale i cestovného ruchu, energetiky, poľnohospodárstva, životného prostredia a ľudských zdrojov. Prípravné práce na založenie EZÚS sa začali už v druhej polovici minulého roku, keď sa uskutočnili rokovania NSK so župou Pešť i mestami Budapešť, Vác a Levice. Všetky strany sa dohodli o začatí technickej prípravy na založenie spoločného zoskupenia. Jeho samotný vznik je však podmienený schválením v zastupiteľstvách oboch krajov i jednotlivých miest. Nitrianski mestskí poslanci budú vytvorenie EZÚS schvaľovať na svojom rokovaní 5. februára.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM