Rastislav Búgel Kultúra

Spolu za krajšiu prírodu: Blíži sa Jarné čistenie Zobora!

V sobotu 26. apríla 2014 sa v Nitre uskutoční Jarné čistenie Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra.Je to už 8. ročník tohto podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Spolu za krajšiu prírodu: Blíži sa Jarné čistenie Zobora!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

V minulosti sa ho zúčastnili stovky dobrovoľníkov, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti škôl.

Začiatok tejto tradičnej akcie je o 9:00 hod. pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobori (Liečebným ústavom). Pre všetkých účastníkov budú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu.

Množstvo odpadu

Počas uplynulých 7 ročníkov akcie bolo vyzbieraných približne 23 ton odpadu. Dlhodobým problémom sú najmä nelegálne skládky, práve z nich pochádza väčšia časť z vyzbieraného odpadu. Organizátori sa zhodli, že problémom znečistenia Zoborských vrchov je blízkosť veľkého mesta, ľahká dostupnosť tohto územia a nezodpovednosť ľudí. Odpad namiesto zberových dvorov, kde sa dá odovzdať zadarmo, vyvážajú do prírody, resp. prázdne obaly z potravín, ktoré sa vzali na túru, neznesú dole do mesta, ale vyhodia ich v prírode. Pre zúčastnených dobrovoľníkov bude zabezpečené občerstvenie.

Pod záštitou primátora =============­==========

Nad tohoročným čistením Zobora opätovne prevzal záštitu primátor mesta Nitry Jozef Dvonč, ktorý sa ho pravidelne aktívne zúčastňuje. Na adresu tohto podujatia poznamenal: „Snaha, ktorú vynakladajú organizátori z NHS na skrášlenie našej dominanty, prispeje k zlepšeniu prostredia, ktoré slúži na aktívny oddych nielen obyvateľom nášho mesta, ale aj jeho návštevníkom.“

Cenia si účasť ľudí

Predseda NHS a ochranár Patrik Egyud si cení účasť ľudí, ktorých oslovuje myšlienka podujatia a zapájajú sa do nej v rámci svojho voľného času, zároveň aj skutočnosť, že sa ho zúčastňujú všetky generácie – dospelí, seniori, rodiny s deťmi, tínedžeri a učitelia so svojimi žiakmi. P. Egyud dodáva: „V mene organizátorov by som rád pozval širokú verejnosť na Jarné čistenie Zobora, ktorého cieľom je skrášliť prírodu blízkeho okolia mesta Nitry. Neváhajte a príďte pomôcť prírode nad Nitrou. Nech môžeme stále obdivovať i objavovať jedinečné miesta a zaujímavé zákutia, ktoré v sebe skrýva.“

Ďalšie zaujímavé informácie o tejto prínosnej akcii nájdete na TEJTO FB stránke.

Jarné čistenie Zobora
40
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Jarné čistenie Zobora
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM