Lucia Lauková Správy

Spojitosť, o ktorej ste možno nevedeli: Čo má spoločné Nitra s USA či Maďarskom?

Možno by ste to nečakali, ale názov Nitra nie je v USA vôbec nezvyčajný. Vedeli ste, že v takom štáte Ohio je Nitra Avenue, a je toho oveľa viac. Presvedčte sa sami.

Ilustračný obrázok k článku Spojitosť, o ktorej ste možno nevedeli: Čo má spoločné Nitra s USA či Maďarskom?
Zdroj: YouTube.com

Napriek geografickej vzdialenosti je matka slovenských miest prepojená s viacerými miestami vo svete. Napríklad v USA má Nitra od roku 1993 aj partnerské mesto Naperville.

Družbu má Nitra napríklad aj s austrálskym mestom Gosford či s mestom Gyeongju v Kórejskej republike. Okrem partnerských miest, ktorých ma Nitra už 11, je tu ešte niečo, vďaka čomu nájdeme kúsok z Nitry aj vo svete.

Nitra avenue v New Yorku

V USA napríklad nájdeme Nitra Avenue, a 3 cesty s názvom Nitra. Do New Yorku bola po druhej svetovej vojne presunutá nitrianska ješiva (židovská škola), ktorá tam stále existuje pod názvom Yeshiva of Nitra – rabínska škola. Neďaleko tohto miesta sa nachádza aj synagóga, ktorá tiež nesie názov Nitra.

Nyitra utca v Maďarsku

Od roku 2012 je partnerským mesto maďarský Veszprém. Okrem toho by sme sa v maďarských mestách, Budapešť, Érd, Kecskemét, Debrecín a Segedín mohli prejsť po ulici s názvom Nyitra utca.

Nitranská v Čechách

Najstarším partnerským mestom Nitry je Kroměříř, s ktorým podpísalo mesto pod Zoborom zmluvu ešte v roku 1972. Možno aj preto nájdeme v tomto meste Nitranskú ulicu. Tú nájdeme v Čechách aj v časti mesta Liberec, či v metskej štvrti Prahy zvanej Vinohrady.

V Mexiku aj v Čile

V meste Guadalajara v Mexiku nájdeme priemyselnú zónu na ulici Calle Nitra. V Čile v regióne de Antofagasta nájdeme malú uličku s názvom Los Nitratos či v brazílskom meste São Paulo ulicu Rua Nitra. Ulicu, ktorá nesie v názve naše mesto, sme našli aj vo francúzskej obci Petitmont, kde sa môžete prejsť po Sur le Chemin de Nitra.

Vo fotogalérii si môžete sami pozrieť miesta v USA, ktoré nesú názov nášho mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM