Rastislav Búgel Správy

Špinavé vlaky a stanice majú byť minulosťou: Pozrite si zmeny, ktoré sa týkajú aj nášho mesta!

Dobrá správa pre ľudí využívajúcich vlakovú dopravu. Podmienky na staniciach a vo vlakoch sa výrazne zlepšia. Prispeje k tomu zavádzanie štandardov vlakovej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Špinavé vlaky a stanice majú byť minulosťou: Pozrite si zmeny, ktoré sa týkajú aj nášho mesta!
Zdroj: TASR

Rezort dopravy začne od januára roku 2014 postupne zavádzať štandardy vlakovej dopravy. Tie by mali zlepšiť podmienky na staniciach po celom Slovensku a vo vlakoch. „Vlaková doprava nie je len o tom, aby sa cestujúci odviezli z jedného miesta do druhého. Ale aj o tom, aby ich cesta bola príjemným zážitkom a mali motiváciu využívať vlaky čo možno najviac,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Zlepšené podmienky na staniciach

Ministerstvo dopravy stanovilo 57 vlakových staníc, na ktorých sa budú štandardy zavádzať prioritne. Medzi nimi je aj vlaková stanica v našom meste. Zavedením štandardov vlakovej dopravy by sa mala zlepšiť úroveň staníc a služby pre cestujúcich. Priestory staníc budú musieť byť osvetlené najmenej 30 minút pred príchodom vlaku a najmenej 15 minút po jeho odchode. Zároveň musí byť v priestore stanice minimálne jedno čisté splachovacie WC. Prevádzkovateľ bude musieť odstraňovať škvrny, hrdzu či grafiti. Súčasťou zmien bude aj rozdelenie nástupíšť na sektory A, B a C, čo umožní cestujúcim rýchlejšie nájsť „ten svoj“ vozeň.

Vyššia kvalita cestovania

O zvýšenú kultúru cestovania by sa malo zavedenie štandardov postarať aj v samotných vlakoch. Teplota vo vozňoch by nikdy nemala klesnúť pod +18 stupňov. Pri prekročení 30-stupňovej hranice bude musieť byť v letných mesiacoch teplota v klimatizovaných vozňoch o 5 stupňov nižšia oproti vonkajšej. Vo vozňoch prvej triedy budú musieť byť dostupné zásuvky na napájanie drobnej elektroniky. Interiéry vozňov už nebudú môcť byť počmárané a inak znečistené. Poťahy sedadiel musia pri poškodení prejsť profesionálnou opravou, pričom plocha viditeľnej opravy nemôže prekročiť 5%. Rovnako sa stane minulosťou aj nepríjemný zápach z WC šíriaci sa po vozňoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM