Monika Földešiová Rôzne

Spánok štvorčiat budú strážiť monitory dychu

O bezpečný spánok štvorčiat z Močenka v Šalianskom okrese sa budú starať monitory dychu. Miška, Jakubko, Lukáško a Filipko sa narodili predčasne, v 34. týždni, v nitrianskej Fakultnej nemocnici v Nitre.

Pri narodení 23. mája vážili deti od 1,5 do 1,8 kilogramu. Dve deti museli byť istý čas napojené aj na pľúcne ventilátory. Monitory dychu odovzdali tento týždeň štyrom dvojmesačným bábätkám zástupcovia Nadácie Križovatka.
O pomoc pre štvorčatá požiadal personál Fakultnej nemocnice v Nitre, s ktorou nadácia úzko spolupracuje. Podľa jej manažérky Veroniky Péderovej práve zdravotné sestry najlepšie vedia, aká je starostlivosť o bábätká náročná. „Pri práci im pomáhajú monitory dychu, ktoré kontrolujú dýchanie detí. V prípade ohrozenia ich upozorní hlasným alarmom. Nákup monitorov je finančne veľmi náročný, preto sa nadácia obrátila na jedného zo svojich štedrých sponzorov, ktorý nákup prístrojov zabezpečil. Pevne veríme, že monitory nielen uľahčia starostlivosť o bábätká, ale zabezpečia aj ich bezpečný spánok,“ uviedla Péderová.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM