Lucia Lauková Správy

SOŠ veterinárna v Nitre plánuje modernizovať: Opraviť chce laboratóriá a učebne

Budúci veterinári študujúci na nitrianskej strednej odbornej škole by sa mohli pripravovať na svoje povolanie vo vynovených priestoroch. Škola plánuje modernizáciu.

Ilustračný obrázok k článku SOŠ veterinárna v Nitre plánuje modernizovať: Opraviť chce laboratóriá a učebne
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola (SOŠ) veterinárna v Nitre plánuje zmodernizovať priestory na praktické vyučovanie. Financie chce získať prostredníctvom svojho zriaďovateľa, Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Projektový zámer v hodnote zhruba 600 000 eur schválilo Zastupiteľstvo NSK. „Samosprávny kraj si vybral 14 škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, my sme jednou z nich. Vypracovali sme projektový zámer, ktorý je zameraný na zlepšenie podmienok praktického vyučovania,“ povedala riaditeľka školy Edita Križanová.

Rekonštrukcia priestorov

Z finančných prostriedkov IROP chce škola zrekonštruovať veterinárne laboratórium a ambulanciu, multimediálnu učebňu, chemické laboratórium. Plánuje tiež zriadiť miestnosť na sušenie byliniek, ktoré si študenti sami dopestujú v školskej záhrade. Pred dvoma rokmi škola vytvorila podmienky na oboznamovanie žiakov s novými trendmi v pestovaní rastlín. Okrem vzorkovnice zeleniny, drobného ovocia, ovocných stromov a byliniek sa môžu žiaci oboznámiť s netypickými rastlinami, ako sú hlohy, drienky, ale aj čučoriedky.

Zateplenie a nový traktor

Zrekonštruovať by mali aj časť objektu školy. Financie vo výške 1,37 milióna eur na zateplenie odborných učební či telocvične vyčlenil Nitriansky samosprávny kraj. „Zatiaľ je tento proces v štádiu verejného obstarávania, ktoré zabezpečuje samospráva. Až po jeho ukončení sa budú môcť začať stavebné práce,“ skonštatovala riaditeľka. Podľa jej ďalších slov NSK zabezpečil pre školu aj nákup nového traktora v hodnote 80 000 eur. „Musí byť upravený tak, aby sa dal využiť aj pre potreby autoškoly, pretože študenti z odboru farmárstvo majú v škole možnosť zdarma si urobiť vodičský preukaz na traktor,“ povedala riaditeľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM