Monika Földešiová Od Vás

Šmyk na chodníku: Zlíznuť si to môže aj mesto

Počas minulotýždňovej snehovej nádielky sa všetky stroje Mestských služieb v Nitre pustili do veľkého odhŕňania a upravovania miestnych komunikácií. Na vodičov cestári mysleli, ale čo chodci? Námet na reportáž poslal čitateľ Jozef z Nitry.

„Na Chrenovskom sídlisku sú chodníky v katastrofálnom stave,“ vraví rozčúlený Jozef, obyvateľ jedného z bytového domu na Lipovej ulici. //„Ísť s kočíkom alebo s plnými taškami z nákupu sa vôbec neoplatí. Buď stupíte do hlbokej mláky, utečie vám noha alebo sa brodíte neodhrnutým snehom,“ pokračuje opisovaním situácie na chrenovských chodníkoch. Najkritickejšia je podľa neho situácia vo vnútroblokoch, sťažnosť neváhal ešte v nedeľu dopoludnia oznámiť predsedovi príslušnej mestskej časti, Antonovi Kretterovi. Podľa neho je povinnosťou jednotlivých vlastníkov domov a správcov bytov odpratať sneh a upraviť chodníky pred objektom. //„Súhlasím, tie chodníky poväčšinou odpratané sú. Lenže ja hovorím o chodníkoch, za ktoré je zodpovedná radnica. Keby sa tam niekto zrúbal, tak bude žalovať mesto. A to, ako ho poznám, sa bude vyhovárať,“ argumentuje Jozef. Mestský poslanec a predseda VMČ 7 toto obvinenie vylúčil a prisľúbil upozorniť Mestské služby Nitra na tieto objekty.

Lenže čo ak predsa…? Za prejazdnosť a priechodnosť miestnych komunikácií – ciest je zodpovedné Mesto Nitra. Pokiaľ ide o miestne komunikácie – chodníky, tam sa dá náhrada škody uplatňovať buď na meste alebo u správcu, fyzickej či právnickej osoby, ktorým ich údržba vyplýva z vlastníckych a užívateľských práv. Podľa VZN Mesta Nitry o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty je však niekedy ťažké v niektorých prípadoch určiť, komu neupravený úsek patrí.

Najľahšie je rozdeliť komunikácie do 3 kategórií: 1. Súkromná nehnuteľnosť **- za udržiavanie chodníka je zodpovedný vlastník priľahlej nehnuteľnosti, za chodník pred rodinným domom zodpovedá teda majiteľ domu. **2. Bytový dom – ak by šlo o „panelák“ na sídlisku, svoju oficiálnu sťažnosť by ste mali adresovať spoločenstvu vlastníkov bytov, bytovému podniku, bytovému družstvu alebo správcovskej spoločnosti. **3. Ostatné komunikácie **- za údržbu ostatných komunikácií by mal byť teda zodpovedný magistrát.

Podľa viacerých právnikov je však veľmi ťažké dokazovať, že k úrazu došlo následkom pádu, a že k pádu došlo následkom neodhrabanej cesty. Spolu s lekármi preto odporúčajú, v prípade pocítenia ostrej bolesti, nevstávať z chodníka.

Ak sa rozhodnete správcu chodníka žalovať, treba myslieť na dôkazy. Zavolať treba aj políciu, aby zdokumentovala miesto, kde sa úraz stal. Príslušníci mestskej polície majú právo udeliť pokutu za neodhrnutý chodník. V tom prípade budete mať aj dôkaz, že sneh alebo ľad na chodníku skutočne bol. Je dobré získať kontakty aj na prípadných svedkov úrazu. Finančné odškodnenie je individuálne od druhu zranenia, vyšplhať sa to môže až na 1600 €.

foto: ulice Karpatská, Bajkalská, Fatranská

smyk na chodniku
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM