Webnoviny - Rôzne

Slovenskí archeológovia postavili keltské opevnenie

Keltské opevnenie slovenskí archeológovia postavili v Hainburgu prvý raz už v roku 2000, zničili ho však škodcovia a vandali. Nový model je z trvanlivejšieho materiálu

Foto: SITA/Marián PeigerNITRA/HA­INBURG 6. júla (WEBNOVINY) – Drevený model keltského opevnenia postavili slovenskí archeológovia v rakúskom meste Hainburg an der Donau. Pre verejnosť túto atrakciu sprístupnili dnes. Model je segmentom dvojkilometrového opevnenia, ktoré na vrchu Braunsberg nad Hainburgom pred 2000 rokmi stálo. Drevá archeológovia osadili do pôvodných jám a žľabov, ktoré tam urobili Kelti.

Keltské opevnenie tu slovenskí archeológovia postavili prvý raz už v roku 2000, zničili ho však škodcovia a vandali. „Tento model sa stal jednou z najuznávanejších archeologických rekonštrukcií, objavil sa v mnohých publikáciách aj učebniciach,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. Mesto Hainburg stálo pred dvoma možnosťami – buď model zbúrať alebo postaviť nanovo.

Ako informoval primátor Hainburgu Karl Kindl, obľúbenej atrakcie pre turistov sa mesto nechcelo vzdať, no na výstavbu novej mu chýbali financie. Vhod im preto prišla ponuka na sponzorstvo zo strany rakúskej nadácie Sparkasse Stiftung, ktorá investíciu za zhruba 30 000 eur Hainburgu venovala pri príležitosti jeho významného historického jubilea. Nový model je z trvanlivejšieho materiálu ako ten starý.

Vhodné drevá pripravili a opracovali archeológovia v spolupráci s Lesnou správou Duchonka. Pripravené drevá potom previezli do Rakúska a priamo na mieste postavili. Rekonštrukcia pozostáva z palisádového opevnenia a veže. Šírka palisády je 12,85 metra a maximálna výška 5,10 metra. Na projekte výstavby sa podieľala aj Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

„Túto stavbu sledujeme už od roku 2000, asi každý druhý rok sme sa tu so študentmi zastavili. Keď sa začala iniciatívna na opätovnú rekonštrukciu, tak sme využili túto šancu a chodili sem so študentmi v rámci vyučovania, odskúšali si pôvodné techniky stavby,“ povedal pedagóg Oto Makýš z univerzity.

V Hainburgu stálo v minulosti významné keltské oppidum, ktoré bolo súčasťou kráľovstva keltského kmeňa Bójov so sídlom v dnešnej Bratislave. Bójovia ovládali celé stredné Podunajsko a razili slávne mince Biatec, ktoré sú symbolom Národnej banky Slovenska. Model vychádza z výsledkov výskumu, ktorý tu robili rakúski archeológovia. Vrch radi navštevujú výletníci zo Slovenska, pretože je blízko Bratislavy a je z neho krásny výhľad na Dunaj a Devín.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM