Rastislav Búgel Kultúra

Slovák geometrii nerozumie

Nitrianska galéria – Galéria mladých opäť otvorila svoje brány mladým umelcom. V tomto prípade  mladému konceptuálnemu umelcovi, maliarovi Romanovi Gajdošovi. Výstava pod názvom Zadná projekcia prilákala mnoho mladých ľudí, odborníkov, ale aj širokú

Otvorenie výstavy mal v rukách kurátor Miroslav Zajac. Na úvod predstavil autora diel a v krátkosti objasnil výstavný projekt. Ako povedal:** „ V maľbách abstrahuje autor geometrické detaily. Gajdoš vo svojich maľbách vytvára metaforu systému, ktorý je vďaka redukovanej farebnosti nefunkčný a zbytočný.“** Po krátkom príhovore kurátora, neskôr autor srdečne pozval spoločnosť k nahliadnutiu svojich diel.

Po vernisáži usporiadali organizátori malú Afterpárty, ktorej sa zúčastnili aj profesori Trnavskej univerzity a zárovej autoroví kolegovia, pán Blažej Baláž a Barbora Balážová. Ako sa vyjadril pán Baláž na margo tejto výstavy: „Na Slovensku nikto nerozumie geometrii. My potrebujeme vidieť príbeh na obrazoch. Ateistické krajiny ako je Holandsko, Rakúsko či Nemecko, sú na tom podstatne lepšie. Geometrické umenie sa u nich rozvíjalo skôr ako u nás.“ ** Samotný autor pán Gajdoš sa vyjadril: „ Princípom výstavy nie je to, aby divák všetko odčítal. Princíp je porušenie reality.“** Svoju tvorbu okomentoval ako, postupné vyprázdňovanie maliarskeho poľa, čím sa obrazová skladba stáva znakovo neprehľadná, či už použitím detailu, kompozičným vyposúvaním, deformáciou, negatív – pozitív videním reality, zmenou rukopisu alebo farebnou redukciou. V krátkosti R. Gajdoš vytvoril metaforu určitého systému posunutú do roviny, ktorá bráni preniknutiu do tohto systému.

Vyjadrenia sa nám dostalo aj od umelcovej matky Daniely Gajdošovej, ktorá nám povedala, že je na svojho syna patrične hrdá. Ako spomenula, táto výstava bola jeho druhá. Prvýkrát vystavoval v Bratislave v Dome umenia s Katedrou pedagogiky a výtvarného umenia Trnavskej univerzity.

Zadná projekcia. Zaujímavý názov výstavy. Mnohí netušili, čo si pod týmto názvom mali predstaviť. Neviete ani vy? Brána Galérie mladých – Nitrianskej galérie je otvorená širokej verejnosti s danou výstavou do 24. júna 2012.

Autor: Anna Gurovičová

vystava_geometria
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM