Rastislav Búgel Rôzne

Slniečko ukončilo dvojročný projekt: Bol zameraný na týrané a zneužívané deti

Nezisková organizácia Centrum Slniečko ukončila v tomto mesiaci projekt Partnerstvo – najúčinnejší prostriedok v pomoci deťom so syndrómom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa (CAN), sexuálne zneužívaného dieťaťa (CAS), deťom a rodinám v kríze, ktorým hrozí sociálne vylúčenie.

Ilustračný obrázok k článku Slniečko ukončilo dvojročný projekt: Bol zameraný na týrané a zneužívané deti
Foto: Rastislav Búgel

Projekt v rámci blokového grantu pre mimovládne organizácie a podporu partnerstiev švajčiarsko-slovenskej spolupráce realizovalo Slniečko od októbra 2012. „Plánovaný počet rodín a osôb dotknutých realizáciou projektu bol 32 rodín a 128 príslušníkov, skutočný stav však bol 82 rodín a 256 príslušníkov. Na vzdelávacích programoch, tréningoch a výcvikoch sa podľa plánu malo zúčastniť 30 ľudí, v skutočnosti ich bolo o 71 viac. Na projekte participovalo 35 dobrovoľníkov oproti plánovaným 16-tim,“ informovala Simona Nagy z Centra Slniečko n. o.

Terénna práca

Projekt bol zameraný na zvýšenie kvality sociálnych služieb, opatrení sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately pre oblasť práce s týranými, zneužívanými a zanedbávanými deťmi, rodinami v kríze a rodinami, ktorým hrozí sociálne vylúčenie. Slniečko ho realizovalo v partnerskej spolupráci s občianskym združením Náruč – Pomoc deťom v kríze a Asociáciou krízových stredísk. Hlavnými aktivitami projektu boli sociálna terénna práca pre rizikové rodiny, rodiny v kríze, deti s podozrením na syndróm CAN a CSA, vzdelávacie aktivity pre pracovníkov predkladateľa, partnera a zamestnancov asociovaných partnerov Asociácie krízových stredísk.

V zlej situácii

Výsledkom projektu je vytvorenie Štandardov kvality poskytovaných opatrení sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately v krízovom stredisku a spracovanie metodiky a postupov pri identifikácii týraného, zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa. Cieľovou skupinou projektu boli občania v nepriaznivých sociálnych a životných situáciách, rizikové rodiny, ktorým hrozí sociálne vylúčenie a deti, u ktorých je podozrenie, že boli obeťami týrania, sexuálneho zneužívania a zanedbávania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM