Rastislav Búgel Kultúra

Sladká odmena pre priaznivcov nitrianskej hudby: Alalya vydala nový album!

Nitrianska kapela Alalya bola na hudobnej scéne aktívna v rokoch 2005 až 2010. Na 5 rokov sa odmlčala, aby teraz svojim fanúšikom dopriala za čakanie sladkú odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Sladká odmena pre priaznivcov nitrianskej hudby: Alalya vydala nový album!
Zdroj: Dnes24.sk

Odmenou je vydanie debutového albumu, ktorý kapela Alalya nahrala ešte pred svojou hudobnou pauzou. „Tá prišla, paradoxne, po veľmi úspešnom období, keď sa napríklad prebojovala do finále súťaže kapiel International Live Award v Rakúsku, či so singlom Orgovánová zaujala na kedysi populárnej pesničkovej súťaži BB Fest,“ informuje PR manažérka Nikoleta Kováčová. Našťastie, ani iné hudobné projekty členov Alalye, ani materské povinnosti speváčky, nezabránili kapele v tom, aby si svoj sen o albume splnila.

Vlani sme sa rozhodli, že nahratý materiál spracujeme a vydáme. Zrejme by ma trápilo, keby sme naše skladby nechali ležať ľadom a odignorovali energiu, ktorú sme vložili do ich tvorby a nahrávania,“ vysvetlila speváčka Edita Andelová.

Pre ňu bol návrat na koncertné pódium z celej partie najzložitejší, doma má 2-ročného syna a tak návštevy štúdia a skúšky musela zladiť s povinnosťami matky na materskej dovolenke. Všetko sa však podarilo, dokonca aj vylisovať cédečko včas tak, aby sa mohol uskutočniť dlhoočakávaný koncert kapely Alalya po takmer piatich rokoch. „Vo Frankie Rock Pube v Nitre sa priamo na ňom aj krstil debutový album kapely Alalya,“ informuje Kováčová.

Úlohu krstných rodičov na seba zobrali speváčka Barbora Drahovská z kapely Bloom a bubeník Peter Bittner z kapely FeelMe. „Sú to kamaráti, keď sme ešte aktívne hrali, boli to práve oni, ktorí nás ťahali na koncerty do Bratislavy a do Pezinka. My sme im to zase oplácali vystúpeniami v Nitre,“ povedal gitarista Martin Ralík a spoločne s ostatnými členmi dodal, že hoci nie sú často v kontakte, sú veľmi radi, že muzikantská aj ľudská chémia medzi nimi stále funguje.

Album kapely Alalya sa nahrával v štúdiu Kupec Records vo Váhovciach a v trnavskom Štúdiu J.. Mixáž a mastering niektorých skladieb sa robil v HStudio v Lehote pri Nitre. „Špeciálnym hosťom na albume je Juraj Kupec, ktorý nahral gitarové sólo v skladbách Na úbočí a Voices. Autorkou textov je speváčka Edita Andelová, okrem textu skladby Polovica z dvoch, ktorý pochádza z pera Daniela Heviera a skladby Ľalija, ktorá je zhudobnením známej básne Jána Botta,“ informuje PR manažérka Kováčová. Kapela Alalya nahrala debutový album v zložení: Edita Andelová – spev, akustická gitara, Martin Ralík – gitary, Sixo – basgitara a Laco Duda – bicie.

Foto: Ľubomír Pecho

Kapela Alalya
3
Galéria
Alalya - Falling
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM