Lucia Lauková Správy

Skvelý projekt na juhu Slovenska: Žiaci v troch mestách cestujú do škôl ZADARMO

Rannú cestu do školy majú bezplatnú. V troch mestách v Nitrianskom kraji môžu žiaci základných škôl využívať dopravu zadarmo aj tento školský rok.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý projekt na juhu Slovenska: Žiaci v troch mestách cestujú do škôl ZADARMO
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Bezplatné cestovania autobusmi MHD v rámci projektu „Poď s nami do školy busom zdarma“ môžu aj v tomto roku využívať žiaci základných škôl v Štúrove, Leviciach a v Nových Zámkoch.

Nárok na bezplatné cestovanie do školy vzniká po predložení cestovného preukazu žiaka pri nastupovaní do autobusu vodičovi. Vydanie cestovného preukazu je zadarmo.

„Cestovanie zadarmo v rámci projektu „Poď s nami do školy busom zdarma“ budú môcť využívať žiaci prvého až deviateho ročníka základných škôl a gymnázií aj v školskom roku 2023/2024, a to na všetkých linkách MHD v Nových Zámkoch, Leviciach a Štúrove. Vďaka partnerskej spolupráci spoločnosti ARRIVA a samospráv pokračuje tento úspešný a populárny projekt už deviaty rok,“ uvádza dopravca Arriva.

Projekt začal dopravca realizovať v spolupráci s mestom Nové Zámky už v roku 2015, v roku 2017 sa k nemu pridalo mesto Levice a o rok neskôr aj mesto Štúrovo.

Prečítajte si tiež

Ako to funguje?

„Bezplatná doprava pre žiakov a študentov v Nových Zámkoch platí počas školských dní v čase od 6:00 do 8:00 na základe vydaného cestovného preukazu žiaka. O jeho vydanie rodičia požiadajú školu, ktorú žiak navštevuje, vyplnením žiadosti, ktorú získajú na webovej stránke ARRIVA Nové Zámky alebo priamo v škole,“ vysvetľuje dopravca.

Po potvrdení žiadosti vydá škola bezplatne žiakovi preukaz platný do 30. júna roku, v ktorom žiak ukončí 9. ročník základnej školy alebo štvrtý ročník osemročného gymnázia. Žiak alebo študent predloží vodičovi preukaz pri nastúpení do autobusu a cestuje zdarma.

Leviciach môžu žiaci a študenti, ktorí majú čipovú kartu ARRIVA, cestovať bezplatne na všetkých 9 linkách MHD. K jej získaniu stačí, ak rodičia žiaka vyplnia žiadosť, ktorú nájdu na webovej stránke ARRIVA Nové Zámky alebo v Zákazníckom centre a predložia ju spolu s potvrdením o trvalom pobyte v Leviciach v Zákazníckom centre.

V Štúrove je bezplatné cestovanie autobusmi na linkách MHD počas dní školského vyučovania v čase od 7:00 do 8:00 k dispozícii žiakom základných škôl, ktorí majú trvalý či prechodný pobyt v Štúrove.

„Nárok na bezplatné cestovanie do školy vzniká po predložení preukazu žiaka pri nastupovaní do autobusu vodičovi. Žiadosť o vydanie cestovného preukazu žiaka je zverejnená na stránke mesta a možno ju predložiť kedykoľvek v priebehu školského roka. Po jej vyplnení a doručení na Oddelenie komunálnych služieb, životného prostredia a dopravy na Mestskom úrade Štúrovo bude žiakovi na počkanie a bez poplatku vydaný preukaz s platnosťou do 30. júna 2024,“ uvádza dopravca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM