Monika Földešiová Rôzne

Skutočný príbeh malého Paťka: Cesta za hľadaním náhradného otecka

Malý Paťko z nášho kraja si prešiel za svojich 9 rokov života na tomto svete peklom. Bitky od otca, hlad, noci, keď bol v dome sám, keď mu bolo zima a nikomu nezáležalo na tom, či je hladný, smädný, alebo či mu niečo nechýba. Aj takto často začína príbeh nejedného dieťaťa...

Ilustračný obrázok k článku Skutočný príbeh malého Paťka: Cesta za hľadaním náhradného otecka
Foto: Jaroslav Dodok

Pre Paťka tu nebola ani jeho mama, ktorú tak veľmi ľúbil. Mama od nich pred rokom odišla, bola vážne chorá. Odvtedy ju nevidel. Ak sa chcel najesť, musel chodiť prosiť susedov, či dobré tety, ktoré sa zľutovali.

Hľadanie rodičovskej lásky začalo v krízovom stredisku

9-ročného Paťka z okolia Nitry priviezli sociálne pracovníčky do krízového strediska Centra Slniečko vychudnutého a vyhladovaného. Z malej prepadnutej tváričky svietili nádherné zelenosivé oči, ktoré boli plné smútku, strachu a obáv. V krízovom stredisku Slniečko sa neskôr stretol aj so svojou chorou mamou. Zmieril sa s ňou, všetko si vysvetlili, a keď ju už konečne mal nablízku, tak ju vzápätí stratil. Znova ho premohol veľký smútok a slzy, keď ju sprevádzal na jej poslednej ceste.

Situácia sa obrátila k lepšiemu, a nielen pre Paťka

V 10-tich rokoch našťastie prišiel konečne zvrat v jeho osude. Našiel sa pestún, s ktorým si padli do oka. No nebolo to jednoduché, pokiaľ si na seba zvykli. Ale konečne všetko riešili spolu, dlhé dni a noci sa rozprávali, chodili spolu na výlety a aj na huncútstva vyšiel čas. Postupne Paťko začal pestúna volať „otec“. No aby im dvom nebolo smutno, spolu „zachránili“ ešte dve ďalšie deti – 16-ročné týrané mladé dievča a 6-ročného chlapčeka, pri ktorého starostlivosti zlyhali viaceré náhradné rodiny.

Mať dobrého a milujúceho rodiča je dnes pre niektoré deti vzácnosťou. Ako sa to podarilo tomu Paťkovmu? „Tento náhradný otec si každý deň nájde okrem svojej práce čas na záujmy detí, hrá sa s nimi, prežíva s nimi ich úspechy, ale aj neúspechy, povzbudzuje ich, zadáva úlohy, určuje hranice, učí ich príkladom i slovom, čo je dobré a čo zlé, ochraňuje ich, neubližuje, nebije, nekričí, upozorní i pochváli, chodí na besiedky, podporuje,“ opisuje tajomstvo úspešného rodiča riaditeľka Centra Slniečko Mariana Kováčová. Navyše nepozná a ani nepoužíva násilie, agresivitu, vyhrážanie a ponižovanie. Je vľúdny a dobrý otec.

Paťkovi aj jeho novému ocinovi držíme všetci palce a krajší osud ako doposiaľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM