Správy

Situácia sa zlepšuje: Nitra sa už čoskoro môže zaradiť medzi červené okresy!

Najnovšie správy z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre vás potešia. Nitra by sa spolu s ďalším okresom mohla preradiť do druhého stupňa varovania.

Ilustračný obrázok k článku Situácia sa zlepšuje: Nitra sa už čoskoro môže zaradiť medzi červené okresy!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Podľa platného Covid automatu je okres Nitra do 28. marca zaradený v treťom stupni varovania, teda v bordovom pásme. To by sa podľa regionálnych hygienikov mohlo čoskoro zmeniť.

Situácia sa zlepšuje

V aktuálnom stanovisku RÚVZ v Nitre zo 17. marca sa uvádza, že situácia v okresoch Nitra a Zlaté Moravce je aktuálne stabilizovaná, dokonca s mierne pozitívnym trendom. Informovala nás o tom Alena Gregušová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.

„V okresoch Nitra a Zlaté Moravce bol v 10 kalendárnom týždni zaznamenaný pozitívny trend a pokiaľ tento trend bude potvrdený ako stabilizovaný v 11. kalendárnom týždni, bude možné preradenie okresov Nitra a Zlaté Moravce do II. stupňa varovania (červené okresy),“ uvádza regionálny úrad.

Postupné uvoľňovanie?

Kvôli tomu RÚVZ v Nitre podporuje aj postupný návrat deviatakov a maturantov do škôl. Samozrejme pri dôslednom dodržiavaní nastavených protiepidemických opatrení.

„Situácia v okresoch Nitra a Zlaté Moravce je síce priaznivejšia, naďalej je však veľmi dôležité, aby proces uvoľňovania opatrení bol postupný,“ pripomína Alena Gregušová ako hlavný radca oddelenia hygieny detí a mládeže RÚVZ v Nitre.

„RÚVZ v Nitre veľmi citlivo vníma potrebu umožnenia čo najskoršieho prístupu k prezenčnému vzdelávaniu pre všetky deti, žiakov a študentov vo všetkých stupňoch vzdelávania, vrátane vysokoškolákov vzhľadom na možné, v tomto čase len predvídateľné ďalšie závažné negatívne dopady pandémie na fyzické a duševné zdravie celej generácie detí a mladistvých,“ dodáva Gregušová.

Deviataci ostávajú doma

Mesto Nitra sa v piatok 19. marca rozhodlo, že prezenčnú výučbu koncových ročníkov na základných školách neobnoví. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek, so slovami, že výučba od 22. marca pokračuje iba na prvom stupni ZŠ a v materských školách.

„K zmenám by mohlo prísť po Veľkej noci, pokiaľ to Covid automat respektíve usmernenia dovolia,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM