Lucia Lauková Krimi Správy

Situácia na Telgártskej ulici sa vyostruje: Polícia začala s bezpečnostnými akciami

Bezmocní obyvatelia napísali primátorovi Nitry otvorený list, v ktorom opisujú ich problémy a volajú po riešení. Od primátora sa mali dočkať len stručnej odpovede.

Ilustračný obrázok k článku Situácia na Telgártskej ulici sa vyostruje: Polícia začala s bezpečnostnými akciami
Zdroj: TASR

Nespokojní obyvatelia Telgártskej ulice v mestskej časti Mlynárce napísali primátorovi Nitry otvorený list. V ňom opisujú ako podľa ich slov aj taká rutina, ako cesta domov z práce, zo školy, či z obchodu, začína byť zdraviu a životu nebezpečná. „Každý deň sme my, vzorní daňoví poplatníci, napádaní asociálnymi Rómami, ktorí žijú na Telgártskej ulici. Napádaní sme slovne širokým výberom neslušných nadávok. Začíname byť napádaní aj fyzicky. Príkladom sú časté letiace predmety, od lopát až po kladivá, ktoré Rómovia bez kúska citu hádžu po nás, či našich deťoch, keď prechádzame po ulici,“ píše sa v otvorenom liste. O problémoch na Telgártskej ulici, s ktorými sa na nás obrátila aj jedna z obyvateliek tejto ulice, sme vás informovali nedávno.

Odpoveď od mesta

Ako sme sa dozvedeli odpoveď na otvorený list prišla najskôr len od veliteľa obvodu Klokočina MsP v Nitre, Rudolfa Husára, ktorý v liste uviedol viacero podnetov, ktoré nedávno riešili príslušníci mestskej polície v Nitre. „Dňa 03.10.2017 prís­lušníci mestskej polície v súčinnosti s príslušníkmi Policajného zboru vykonali (spolu 30 príslušníkov) na ulici Telgártska kontrolno-bezpečnostnú akciu so zameraním závadové, hľadané osoby, počet bývajúcich, neprihlásené osoby, neprihlásených psov, technický stav vozidiel,“ uviedol Rudolf Husár v odpovedi na otvorený list. Ako dodal podobné akcie plánuje mestská polícia vykonávať aj v budúcnosti. O výsledky bezpečnostnej akcie z 3.10. sme požiadali náčelníka MsP v Nitre. Do dnešného dňa 3.11. sme odpoveď nedostali.

Na problém odpovedal obyvateľom Telgártskej ulice stručnejšie aj primátor. „Môžem Vás ubezpečiť, že v krátkom čase prijmeme opatrenia na zvýšenie hliadkovej činnosti MsP a vybudovanie kamerového systému zaradíme do rozpočtu na rok 2018,“ napísal obyvateľom Telgártskej ulice, Jozef Dvonč.

Hádka pre peniaze

Ako vyplýva zo slov veliteľa obvodu Klokočina MsP v Nitre, Rudolfa Husára, konflikty pokračovali aj po veľkej bezpečnostnej akcii. „Na základe oznamu občana dňa 15.10.2017 prís­lušníci mestskej polície zasahovali na ulici Telgártskej, kde došlo k hádke medzi obyvateľmi domu. Nakoľko počas riešenia oznamu príslušníci mestskej polície zistili, že konflikt vznikol pre nájdenie peňazí, ktoré nálezca použil pre vlastnú potrebu, privolali na miesto z dôvodu podozrenia z trestného činu zatajenia nájdenej veci príslušníkov Policajného zboru SR, ktorí si vec prevzali na doriešenie. V tomto prípade oznam občana pomohol pri zistení závažnejšieho konania jedného z obyvateľov domu,“ napísal obyvateľom Rudolf Husár.

V odpovedi na otvorený list dodal veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre, že rómovia sa svojim životným štýlom ťažko prispôsobujú majoritnému obyvateľstvu. „Pri rómskej menšine, treba objektívne priznať, že práve v kritických miestach sa nie len zastavil čas, ale aj absentuje zákon,“ napísal Rudolf Husár, veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre.

Rada otázok

Obyvateľ Telgártskej ulice, to takto však nechce nechať. Napísal ďalší list, v ktorom sa vynára množstvo otázok. Ďalej plánuje vyzvať primátora na osobné stretnutie s nespokojnými obyvateľmi. „Mne osobne sa tu vyhrážali smrťou a zabitím celej mojej rodiny, ale pohoda, a snažíte sa nám tu nahovoriť, že toto je pre ich komunitu normálne správanie? Prečo sa mi ,,nerómovia“ máme prispôsobovať a znášať takéto zverstvá od menšiny? Prečo sa situácia nerieši na základe sťažností, ktoré začali chodiť na MsÚ v Nitre, ešte z pred doby, než som sa sem prisťahoval? Prečo problém pretrváva doteraz? Prečo ich z Dražoviec vysťahovali, lebo tam demolovali verejné osvetlenie a tu ich nikto nerieši? Prečo my musíme znášať ich slovník, hluk, smrad z ich domov, bordel po nich na ulici, verbálne a fyzické ataky, ranné, denné i večerne nočné hádky?" pýta sa obyvateľ Telgártskej ulice v liste adresovanom mestu.

Ako dodal táto situácia sa netýka len obyvateľov Telgártskej ulice, ale aj Štúrovej, Krompaškej, Bolečkovej, Dubíkovej, Remeselníckej. „Týka sa to celej mestskej časti Mlynárce, všetky máme plne zuby ich nevhodného a neprispôsobivého správania,“ povedal na záver jeden z obyvateľov problémovej ulice.

Reakcia mestskej polície

Odpoveď sa nám podarilo získať iba na časť položených otázok.„Vašu otázku ohľadom oznámení o vyhrážaní sa zabitím adresujte na Policajný zbor SR, nakoľko sa jedná o podozrenie z trestného činu. Ak by aj mestská polícia prijala podobné oznámenie musela by ho bezodkladne odstúpiť Policajnému zboru SR. Mestská polícia rieši iba priestupky,“ odpovedal nám Rudolf Husár, veliteľ obvodu Klokočina.

Trestné oznámenie v tejto veci podľa slov policajnej hovorkyne KR PZ v Nitre, Renáty Čuhákovej podané nebolo. „Na druhú otázku nedokážeme odpovedať, nakoľko nám nie je známe sťahovanie Rómov do Drážoviec,“ povedal pre Nitra24 veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre, Rudolf Husár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM