Veronika Kalinová Rôzne

Sezóna kašľa a horúčok sa už blíži: S chrípkou bojuje o 95 percent ľudí viac ako minulý týždeň!

Pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) či chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali v 37. kalendárnom týždni epidemiológovia v Nitrianskom kraji. Nuž niet sa tomu čo čudovať, pomaly, ale isto sa blíži chrípková sezóna.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna kašľa a horúčok sa už blíži: S chrípkou bojuje o 95 percent ľudí viac ako minulý týždeň!
Zdroj: Webnoviny.sk

Chrípková sezóna je za rohom

Podľa analýzy hlásení dosť nízkeho počtu 68 percent lekárov pre deti a dorast a 60 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Nitrianskom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 46 percent a výskyt CHPO až o 95 percent!

Zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. „Napriek tomuto vzostupu však možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru. Vyšší výskyt ARO aj CHPO evidujú epidemiológovia aj v medziročnom porovnaní,“ povedala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Dôležitá je prevencia

Priebeh ochorení bol komplikovaný u 96 osôb, čo predstavuje 1,9% z celkového počtu hlásených ochorení, z toho bolo 48,9% zápalov prínosových dutín, 11,5% zápalov pľúc a 39,6% zápalov ucha. RÚVZ v Nitre, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Nitriansky kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

„Výraznejší nárast akútnych respiračných ochorení je podľa odborníkov ideálny na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po plánovanie očkovanie proti sezónnej chrípke,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM