Rastislav Búgel Samospráva

Sestričky chcú lepšie podmienky pre deti: Mesto argumentuje vysokými nákladmi

Rehoľné sestry, ktoré sa venujú sociálne slabým deťom v nitrianskej lokalite Orechov dvor, žiadajú mesto, aby urýchlene vyriešilo ich priestorové problémy. Vybudovanie nových tried by však bolo veľmi nákladné.

Ilustračný obrázok k článku Sestričky chcú lepšie podmienky pre deti: Mesto argumentuje vysokými nákladmi
Foto: Rastislav Búgel

Saleziánky tu vedú materskú školu, nultý ročník alokovanej triedy Základnej školy Novozámocká a tiež komunitné centrum pre miestne rómske rodiny. Na mestskom zastupiteľstve upozornil poslanec Miloslav Hatala na to, že rehoľné sestry zvažujú svoj odchod z Orechovho dvora, pretože im mesto nevytvorilo vhodné podmienky. Nultý ročník totiž provizórne funguje v priestoroch komunitného centra. „Podľa vyjadrenia sestier mesto nemá záujem, aby tam pôsobili,“ povedal Hatala.

Mesto má pozitívne skúsenosti

Viceprimátor Štefan Štefek zdôraznil, že mesto si veľmi váži prácu rehoľníčok, z ktorej vidieť jasné výsledky. „Chápem ich nervozitu, pretože sme im sľúbili, že do zimy im postavíme jednu triedu z unimobuniek. Žiaľ, problémy, ktoré nie sú z našej strany, nám to neumožnili, ale bol by som rád, keby sa tak v krátkom čase udialo,“ reagoval Štefek. Mesto Nitra chce pre deti zo sociálne slabých rodín v lokalite Orechov dvor zriadiť aj prvý ročník základnej školy. „Z materskej školy máme pozitívne skúsenosti. Chceme na to nadviazať, aby nám deti prešli do základnej školy. Musíme ale najprv vytvoriť priestorové podmienky pre prvý ročník,“ povedal Štefek.

Stálo by to milión

Zámerom mesta je vytvoriť na Orechovom dvore základnú školu pre ročníky nula až štyri, zatiaľ je to však hudbou budúcnosti. „Stálo by to možno milión eur,“ poukázal Štefek. Vzhľadom na finančné možnosti mesta to podľa jeho slov v tomto období nie je reálne. Viac o tejto téme si môžete prečítať aj v článku ""Práca s deťmi z Orechovho dvora už prináša ovocie. Trieda z unimobuniek narazila na problémy.

Orechov dvor
8
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM