Lucia Lauková Správy

Sedem pahorkov Nitry majú zdobiť písmená v hlaholike: TAKTO to má vyzerať na Zobore

Fotobod vo forme jedného z písmen slova Nitrava v hlaholike bude poukazovať na výnimočnosť miesta. Pozrite sa ako by to malo vyzerať na Zobore.

Ilustračný obrázok k článku Sedem pahorkov Nitry majú zdobiť písmená v hlaholike: TAKTO to má vyzerať na Zobore
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Písmená zo slova Nitrava napísané v hlaholike majú zdobiť sedem pahorkov Nitry, teda Zobor, Kalváriu, Hradný kopec, Borinu, Na Vŕšku, Martinský vrch a Dražovský kopec.

Projekt pripravila radnica a Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR). Takéto prvky sa podľa výkonnej riaditeľky NOCR Marty Háronikovej nazývajú fotobody. „Vo svete je to bežne používaný prvok. V našej blízkosti je to typické napríklad v Alpách. Má upriamiť pozornosť na konkrétne miesto, výhľad,“ uviedla Marta Hároniková.

Poslúžia aj ako lavičky

Prvky by mali slúžiť aj ako lavičky. „Navrhované prvky sú spojené s témou 7 pahorkov mesta Nitra. Fotobody sa nachádzajú pri významnom bode na jednom z pahorkov a zároveň, pokiaľ to situácia dovoľuje, sú orientované tak, aby ste ich videli spolu s panorámou mesta a pahorkami Nitry a v jej okolí,“ vysvetlila Marta Hároniková.

„Napríklad na Dražovskom kopci fotografia s navrhovaným prvkom upozorní na výhľad na Nitru a jej okolie a z opačnej strany na Dražovský kostolík, pričom sa nachádza v dostatočnej vzdialenosti, aby nerušil samotný kostolík,“ upresnila Marta Hároniková.

Ako dodala vybrané lokality 7 pahorkov, boli konzultované na základe tvaromiestnej obhliadky v súlade s jestvujúcou architektúrou daných vŕškov, taktiež v súlade s pohybom turistov a návštevníkov.

Osadenie písmen

Prvky by mali byť vyrobené z kombinácie materiálu ako pohľadový betón, oceľ a drevo v úprave vhodnej do exteriéru. „Zatiaľ máme pripravený projekt, ktorý musíme oficiálne odkomunikovať so zainteresovanými subjektami. S osadením by sa malo začať až ku koncu tohto alebo začiatkom budúceho roka,“ povedala výkonná riaditeľka NOCR, Marta Hároniková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM