Lucia Lauková Rôzne

Sadnite na bicykel a vydajte sa na potulky: 3 tipy kam vyraziť v našom regióne

Náš región ponúka množstvo pekných scenérií. Objaviť ich môžete práve na cestách bicyklom. Pripravili sme pre vás zopár tipov, kam sa vybrať na potulky v okolí Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Sadnite na bicykel a vydajte sa na potulky: 3 tipy kam vyraziť v našom regióne
Zdroj: TASR

Počasie sa konečne umúdrilo, čo nám ponúka možnosť stráviť deň na čerstvom vzduchu. Preto neváhajte vytiahnuť bicykel a vydať sa na potulky po našom okolí. Ponúkame vám zopár tipov pre vaše cesty.

K Bábskemu lesu

Nenáročná trasa s dĺžkou 28 km vás dovedie z Nitry do obce Báb. K cieľu trasy, k Bábskemu lesu vás dovedie zelená značka. Z Klokočiny sa vydáte smerom na Párovské Háje. Následne cez obec Jarok prejdete po ceste. Pokračujete smerom na Veľké Zálužie. Cez Veľké Zálužie pokračujete do Rumanovej, kde sa nachádza Rumanovský park. Za Rumanovou pokračuje trasa k obci Báb a končí sa poslednou zastávkou v Bábskom lese. Naspäť do Nitry sa môžete napojiť na modrú značku, ktorá vás k východiskovému bodu zavedie cez Veľké Zálužie, Jarok okolo Párovských Hájov až na Čermáň.

Ponitrianska cyklomagistrála

Začína a končí v meste Nitra, meria približne 80 kilometrov a vedie cez pohorie Tribeč. Prvou zastávkou na cyklotrase je obec Kolíňany s Kostolíkom sv. Štefana, ktorý sa vypína nad obcou. Ďalšou zastávkou je rekreačná oblasť pri jazere v obci Jelenec. Cyklotrasa pokračuje popod zrúcaninu hradu Gýmeš a gaštanicu až do obce Kostoľany pod Tribečom. Z Kostolian sa môžete vydať do obce Ladice, kde odbočíte na Zlaté Moravce a pokračujete smerom na Topolčianky. Odtiaľto vás cyklotrasa zavedie do podhorskej obce Skýcov. Naprieč Tribečským pohorím sa dostanete do obce Solčany. Poslednou zastávkou je románsky kostolík Svätého Michala v Dražovciach.

Tribečská hrebeňovka

Z hradu na Penýbeľ, alebo Tribečská hrebeňovka je oficiálne značená cyklotrasa ktorá začína v Nitre pod hradom a končí v osade Penhýbeľ neďaleko Veľkého Poľa. Cyklosmerník nájdete na začiatku mestského parku na Sihoti. Trasa je vhodná len pre horské bicykle. Viac ako 80 % vedie po lesných nespevnených cestách. Vedie prevažne hrebeňom pohoria Tribeč. Jej dĺžka je 79 km. Vyznačená bola v roku 2014. Zo 79 km dlhej trasy je 40 km stúpanie, 35 km klesanie a 3,9 km je rovina.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM