Monika Földešiová Iné športy

Šach 3. a 4. liga: Nitrania so striedavými výsledkami

Cez víkend sa odohralo druhé kolo 3. ligy Nitrianskeho kraja v šachu družstiev. Nitrianske družstvá sa v prvom kole stretli v derby a prekvapujúco déčko porazilo céčko. Nitra C zostala doma a privítala družstvo Nových Zámkov B a Nitra D cestovala do

Domáci zápas céčka s ŠK Bašta Nové Zámky B sa vyvíjal nad očakávanie priaznivo. Najprv si Danko poradil s Tóthom a onedlho Amrich s Dobcsányim. Jambrich sa s mladou nádejou Mészárosom rozišiel zmierom a ďalší celý bod do domácej zbierky priniesol Balko proti Kasperovi. To Nitranom zabezpečilo pohodlné vedenie 3,5–0,5 a aj prepotrebný pokoj na ďalších šachovniciach. Keď potom na druhej šachovnici Daniel Németh zrazu z ničoho nič prehliadol jednoťahový mat, domáci si už mohli celkom vydýchnuť, lebo Pálešova výhra znamenala víťazstvo družstva. Celé body ešte doplnili Pereszlényi s Eugenom Némethom a Šimončič s Trnkom. Jedinú prehru domácich zaznamenal Vencel v stretnutí s Vanyom. Konečný výsledok 6,5–1,5 v prospech Nitry C vypovedá jasnou rečou.

Topoľčany majú vyšperkovanú zostavu odhora až dolu mnohými kvalitnými hráčmi a tak nitrianske déčko tam cestovalo len s malou dušičkou. Obavy sa, žiaľ, úplne naplnili, hoci niektorí naši hráči milo prekvapili. Absolutórium si zaslúži predovšetkým Geleta, ktorý v partií s ratingovo podstatne silnejším Beláňom triumfoval. Ručkay, Karcol a Eremiáš remizovali s Markom, Hornom a Bielikom, čo sú tiež veľmi pekné výsledky. Ostatní naši utrpeli fiasko a Valovič musel skloniť kráľa Riabovovi, Šilík Moravčíkovi, Bojda Sedmákovi a Bystrický Fábikovi. Celkovo TJ Lokomotíva Topoľčany-NŠK Nitra D 5,5–2,5.

[link=http://chess-results.com/tnr5720­1.aspx?art=3&rd=2&lan­=1]Kompletné výsledky[/link] Dušan Páleš

Svoju prvú sezónu v 4.lige B11 Nitrianskeho kraja zahájilo v Nitre aj novovzniknuté družstvo AŠK Nitra na horúcej pôde ŠK Termál Podhájska. Po veľmi zaujímavom priebehu jednotlivých partií sa podarilo nášmu mladému družstvu vyhrať 4,5:3,5. Priebeh po jednotlivých doskách:

  • na 1 doske po veľmi vyrovnanom priebehu a dosť neprehľadnej koncovke vyhral náš mladý hráč Martin Amrich po hrubej chybe súpera.
  • na 2 doske, tak isto vo veľmi vyrovnanej partii, náš hráč Jožko Kinče nezvládol koncovku a prehral.
  • na tretej doske v uzavretej pozícii bol náš hráč Vincko Černák pod miernym tlakom, ale pozičnou hrou s prehľadom uhral remízu.
  • na 4 doske sa náš hráč Jožko Kručay celý čas snažil o výhru, ale prílišná snaha viedla k drobným chybám,ktoré súper v závere využil a znova sme prehrali.
  • na 5 doske naša mladá nádej Samko Hrstka po veľmi kvalitnej hre, v ktorej súperovi pripravoval jednu matovú pozíciu za druhou s prehľadom a vo veľmi krátkom čase vyhral.
  • na 6 doske ďalšia mladá nádej Ľubko Hlavina uhral zaujímavú remízu,keď takmer celú partiu odohral bez dámy,ktorú si sám uzavrel-obdivuhodné.
  • na 7 doke po vyčerpávajúcom priebehu a vzácne vyrovnanej koncovke naš hráč Jarko Rajčan tak isto uhral remízu.
  • na 8 doske jedna z najväčších mladých nádejí nášho klubu Milanko Chovan po veľkých nepresnostiach zo strany oboch hráčov,ktorých sa nakoniec dopustil menej náš hráč, zaknihoval veľmi potrebné víťazstvo pre AŠK Nitra.

Ďakujem všetkým hráčom za bojovné srdce a predvedenú hru. Eremiáš Igor-vedúci klubu [color=#ff0000]** Zároveň všetkých záujemcov a fanúšikov šachu do 15 rokov pozývam na tréningy talentovanej mládeže,ktoré vedie veľmajster G.Timoščenko(bývalý tréner Gariho Kasparova a šéftrener slovenskej mládeže).Tréningy sa konajú každú stredu o 15.30 v KOS Nitra na Fatranskej ulici. Kontakt pre záujemcov 0910/949 456, eigor@centrum.sk**[/color]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM