Monika Földešiová Rôzne

S rikšou po meste

Určite ste si už pri svojej tohtoročnej návšteve parku všimli novinku, ktorá atmosféru oddychu a rekreácie v prírode umocňuje. Do Nitry zavítala nová taxislužba, vo svete známa ako Rikšataxi.

Erik Blaško sa po 6 rokoch práce vo Veľkej Británii rozhodol vrátil na rodnú zem, do Nitry však nechcel prísť naprázdno. //„Premýšľal som, s čím novým by som mohol prísť. V Londýne (obr. č.12) sú takéto rikše už samozrejmosťou, funguje to tam a myslel som, že by sa to u nás mohlo uchytiť,“ //objasňuje svoje začiatky Blaško. Vytvoriť práve tento druh rikše ho stálo 1400 eur, nasledujúce 3 už boli lacnejšie. Okrem týchto štyroch má však vlastník tejto atypickej taxi služby v pláne rozšíriť vozový park o niekoľko ďalších. To však samozrejme závisí na vyťaženosti a náraste popularity tohto druhu rekreácie v našom meste.

Keďže sú rikše súčasťou cestnej premávky, zazrieť ich (alebo sa nechať odviesť) môžete takmer všade. Výnimku tvorí len pešia zóna. „Momentálne čakáme na povolenie jazdiť po nej, k tomu potrebujeme legislatívnu výnimku schválenú mestským zastupiteľstvo,“ vysvetlil Blaško. Vodičov vyberá starostlivo. „V prvom rade to musia byť seriózni ľudia, ktorí sú vlastníkmi vodičského preukazu. Ide hlavne o to, aby nikoho neohrozovali a jazdili bezpečne.“ // „Veľmi sa mi páči táto práca, je to dobré kvôli spoznávaniu nových ľudí. Je to však aj trošku fyzicky náročnejšie,“ prezradil jeden z vodičov. Ako ďalej pokračoval, ľudia chcú rikšu využívať aj na dlhšie trate ako len po parku. „Raz dokonca padla požiadavka odviezť ich z parku až domov na Zobor.“//

Rikše (pôvodne rickshaws alebo rickshas) sú pôvodom z Ázie, prvýkrát videné koncom 19. storočia v Japonsku. V súčasnosti sa používajú nielen na rekreáciu ale aj ako dopravný prostriedok kdekoľvek na svete. Od Austrálie (obr.č.13), cez Čínu a Pakistan, Kalkatu (obr.č.14) i ostrovný Madagaskar (obr.č.15) až po európske krajiny, a ponovom už aj v Nitre. V niektorých krajinách sa používajú ešte ako za starých čias – človek sám ťahal dvojkolesový vozík. //„Neviem si predstaviť, kto by to u nás robil,“ //dodal Blaško úsmevne.

Foto 12–16: Wikipedia, internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM