Marcel Páleš Správy

Rýchlostná cesta Pribina oslavuje: Má už 2 roky, prešlo po nej 16 miliónov vozidiel

46-kilometrový úsek rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami s názvom PR1BINA, ku ktorému patrí aj neskôr otvorený severný obchvat v Banskej Bystrici, má dnes dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Rýchlostná cesta Pribina oslavuje: Má už 2 roky, prešlo po nej 16 miliónov vozidiel
Zdroj: TASR

Slávnostnú pásku prestrihli v roku 2011. Po rýchlostnej komunikácii prešlo približne 16 miliónov vozidiel. Rýchlostná cesta R1 PR1BINA, ktorá má takmer 52 kilometrov nahradila predtým vyťaženú Zlatomoraveckú cestu a odľahčila centrum Banskej Bystrice o tranzitnú dopravu.

Za prvý deň 27 tisíc vozidiel

,,Cesta bola od začiatku vysoko frekventovaná, čo potvrdilo jej prínos pre obyvateľov nielen Nitrianskeho regiónu. Len za prvých 24 hodín po PR1BINE prešlo viac ako 27 tisíc vozidiel," povedal riaditeľ spoločnosti GRANVIA, Eric Genetre.

,,Priemerná denná intenzita sa po otvorení Banskobystrického obchvatu ustálila na hodnote približne 20 tisíc vozidiel denne," spresnil Genetre.

Prvý obdobný PPP projekt v histórii Slovenska

Rýchlostná cesta R1 PPP Nitra – Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat, prvý PPP projekt takého rozsahu v histórii Slovenska, je realizovaná na základe Koncesnej zmluvy uzatvorenej medzi Slovenskou republikou, zastúpenou Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a spoločnosťou GRANVIA a.s., ako koncesnou spoločnosťou, ktorej akcionármi sú spoločnosti VINCI Concessions a Meridiam Infrastructure.

Projekt rýchlostnej cesty R1 (PPP) Nitra -Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný je rozdelený na štyri úseky. Prvé tri úseky Nitra – Selenec, Selenec – Beladice a Beladice – Tekovské Nemce boli odovzdané do predčasného užívania 28. októbra 2011, úsek Banská Bystrica – severný obchvat v júli 2012.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM