Rastislav Búgel Správy

Rybári v Nitre prichádzajú o revíry: Spravujú ich viac ako 190 hektárov

Rybári v Nitre pomaly prichádzajú o lovné plochy. Tie vykupujú súkromníci. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia Rybárskeho domu.

Ilustračný obrázok k článku Rybári v Nitre prichádzajú o revíry:  Spravujú ich viac ako 190 hektárov
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský rybársky zväz Mestská organizácia Nitra pravidelne zarybňuje svoje rybníky. Zarybnenie rybári vykonávajú pravidelne počas mesiaca apríl. Tento rok pustili do vôd svojich lovných revírov tony nových rýb. Kapor lysec pribudol o váhe 4500 kg dovedna v piatich revíroch. Okrem toho pribudli do vôd zubáče (1 000 000 ikier), šťuky (150 000 rýchlených plôdikov) a úhore. V minulom roku bolo na revíroch SRZ MsO Nitra ulovených 14 023 kusov rýb o celkovej váhe 35 137,5 kg. Cena za tieto ryby sa vyšplhala na viac ako 132-tisíc eur.

Spravujú 18 revírov

V súčasnosti je v správe Slovenského rybárskeho zväzu Mestskej organizácie Nitra 18 rybných revírov o celkovej rozlohe 194,5 ha. Mestská organizácia SRZ však v poslednej dobe bojuje najme s bohatými súkromníkmi. Tí im postupne vykupujú jazerá a štrkoviská. Nedávno získali štrkovisko v Ivanke pri Nitre, no o dve štrkoviská zároveň aj prišli. Tie sú dnes už v súkromných rukách a oplotené. V Ivanke pri Nitre chcú vybudovať zázemie aj oddychovú zónu.

Bojujú so súkromníkmi

„Ja nie som a priori proti. S mnohými majiteľmi takýchto vôd vychádzame dobre, ale treba povedať, že takto prichádza rybolov o svoju masovosť. Nechceme, aby bol určený iba pre vyvolených, ale pre širokú verejnosť, pre mládež. Pretože rybárčenie, to nie je iba lov rýb. To je vzdelávanie, výchova, ekológia, budovanie vzťahu k prírode a samozrejme aj duševný relax,“ nedávno povedal predseda Mestskej organizácie SRZ. Uviedol tiež, že ich organizácii, ktorá žije len z príspevkov členov je veľmi ťažké konkurovať súkromníkom.

Oprava Rybárskeho domu

História organizovaného rybolovu v Nitre je dlhá. Ako informuje MsO SRZ na svojej webovej stránke: „Dňa 15.10.1920 v hos­tinci Jelínek na Kapitulskej ulici v Nitre sa stretlo 32 milovníkov rybárstva na ustanovujúcej schôdzi rybárskej organizácie. V roku 1924 sa začali vytvárať rybárske spoločnosti. Jednou z nich bola aj Nitrianska rybárska spoločnosť, ktorá mala aj vlastné stanovy.“

Rybársky dom pri revíre Hangócka bol vybudovaný v rokoch 1970–1974 za 200 000 korún. Práve budova Rybárskeho domu prechádza rekonštrukciou. Na oknách pribudnú mreže, vymenia sa zárubne, okná, odizoluje a zateplí sa podlaha. Na stavbe prebehnú vodovodné, kanalizačné a elektrikárske práce. Prebehne výmena obkladov a dlažieb. V priestore Rybárskeho domu sa znížia a zateplia stropy. „Oznamujeme našim členom, že stránkové hodiny počas rekonštrukcie rybárskeho domu v mesiacoch júl-august 2013 budú v pondelok od 15:00 do 17:00 hod.,“ informuje Mestská organizácia SRZ Nitra na svojom webe.

Rybársky dom
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM