Rastislav Búgel Správy

Rybári v Nitre majú problém: Boja sa, že im revíry vykúpia zbohatlíci!

Komercializácia a odkupovanie rybárskych revírov do súkromných rúk robí starosti členom Slovenského rybárskeho zväzu. S týmto problémom zápasia aj v nitrianskej Mestskej organizácii SRZ, ktorá v súčasnosti spravuje 18 rybárskych revírov.

Ilustračný obrázok k článku Rybári v Nitre majú problém: Boja sa, že im revíry vykúpia zbohatlíci!
Zdroj: Dnes24.sk

Jej predseda Dušan Janovič hovorí, že tlak zo strany súkromného sektora je veľký a organizácie SRZ žijúce iba z členských príspevkov ho dokážu ustáť iba veľmi ťažko. „Sú regióny Slovenska, kde rybárom zostalo už iba torzo ich revírov. Majoritnými vlastníkmi pôdy pod rybníkmi sa stávajú súkromní majitelia alebo firmy, ktoré ich potom využívajú na komerčný rybolov. Ten je finančne podstatne náročnejší. Nemôže si ho dovoliť každý a takéto revíry nedokážu uspokojiť širokú verejnosť,“ vysvetlil.

Nerešpektujú vyhlášky

Režim v súkromných revíroch a revíroch v správe SRZ je podľa Janoviča rozdielny. Ako zdôraznil, vo vodách, ktoré obhospodarujú organizácie rybárskeho zväzu, sa rešpektuje čas hájenia, vychováva sa mládež a robia sa ďalšie aktivity. „V mnohých komerčných revíroch sa loví celoročne, sú prípady, keď nerešpektujú vyhlášky. Záujem o získavanie rybárskych revírov do súkromných rúk je v súčasnosti veľký. Ja nie som a priori proti. S mnohými majiteľmi takýchto vôd vychádzame dobre, ale treba povedať, že takto prichádza rybolov o svoju masovosť. Nechceme, aby bol určený iba pre vyvolených, ale pre širokú verejnosť, pre mládež. Pretože rybárčenie, to nie je iba lov rýb. To je vzdelávanie, výchova, ekológia, budovanie vzťahu k prírode a samozrejme aj duševný relax,“ povedal Janovič.

Prišli o dve štrkoviská

Mestská organizácia SRZ v Nitre sa snaží odkupovaním pôdy pod rybníkmi získať ich majoritné vlastníctvo. Pri jej finančných možnostiach to však podľa Janoviča nie je ľahké. Nedávno sa im podarilo získať štrkovisko v Ivanke pri Nitre, kde chcú vybudovať aj zázemie a oddychovú zónu. Pred časom však už o dve štrkoviská prišli. Tie sú v súkromných rukách a oplotené.

Ťažká konkurencia

„Konkurovať bohatým jednotlivcom alebo súkromným firmám nie je jednoduché. Výkup pozemkov pod vodnými plochami je náročný po finančnej i právnej stránke. Často treba právne a majetkovo usporiadať aj stovku parciel, ktoré patria rôznym ľuďom a inštitúciám. Keď mi fungujeme iba z členských príspevkov a pracujeme na báze dobrovoľníctva vo svojom voľnom čase, tak môžeme iba ťažko konkurovať firme s peniazmi a aparátom ľudí, ktorí sa výkupu pozemkov venujú profesionálne,“ do­dal.

Rybačka nie je len o love

Organizácia SRZ v Nitre má v súčasnosti aj s mládežou približne 2000 členov. Janovič verí, že sa budú môcť svojmu koníčku venovať aj v budúcnosti bez toho, aby museli platiť drahé poplatky v súkromných revíroch. „Snažíme sa udržať masovosť tohto športu aj so všetkým, čo k tomu patrí. Teda aj s výchovou ľudí, starostlivosťou o prírodu a chovom rýb. Aj keď brániť sa voči silným a bohatým, ktorí kupujú pôdu pod vodami, alebo voči prípadnému prijatiu zlých zákonov je veľmi ťažké,“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM